oxycom_green_leaf

Minden amit tudni kell az adiabatikus hűtésről, azaz párologtató hűtésről

Az OxyCom klímasemleges adiabatikus hűtés technológiája 90%-os energiamegtakarítást eredményez, miközben javítja a belső légminőséget, és egészséges külső- és belső klímát eredményez.

Egykörös (direkt) adiabatikus hűtés

Az egykörös (direkt) adiabatikus hűtés működési elve

Az adiabatikus, vagy más néven evaporatív elven működő hűtőgép egy bizonyos nedvesítő tömböt használ, amit párologtató betétnek, vagy más néven béléstestnek nevezünk. Az OxyVap párologtató betét lényege az, hogy miközben átjár rajta a levegő, a víz minél nagyobb felületen érintkezhessen a levegővel, hogy a víz elpárologhasson. Ez a hűtési mód. az ún. direkt adiabatikus hűtés, azaz párahűtés, amely direktben vizet párologtat a légáramba, melynek következtében hatékonyan hűti a levegő hőmérsékletét.

Az egykörös (direkt) adiabatikus hűtés következtében a víz párologtatásában rejlő hűtési lehetőséget egyszer használjuk fel. A hűtést azzal érjük el, hogy egy nagy hatékonyságú ventilátorral a párologtató betéten átmozgatjuk a levegőt, miközben a gép tartályában lévő vizet felszivattyúzzuk a béléstest tetejére, és folyamatosan nedvesen tartjuk a betétet. A víz párolgása hőelvonálssal járó folyamat, amely állandó entalpia mentén hűti a levegőt. Ilyenkor a levegő abszolút nedvességtartalma növekszik, de a hőmérséklete csökken és a légáram hűlni kezd.

A kifújt levegő hőmérséklete ~8-13 °C-kal hűvösebb a környezeti levegő hőmérsékleténél. A levegőt a víz párolgáshője, azaz a párolgással járó hőelvonás hűti. Az OxyCom technológiái az egykörös (direkt) adiabatikus hűtést leginkább meglévő hűtő- és szellőző rendszerek hatékonyságának növelésére használják fel, hiszen ipari csarnokok és kereskedelmi épületek autonóm hűtésére- és szellőztetésére van hatékonyabb kétkörös megoldásuk.

Az egykörös adiabatikus hűtés hatékonysági táblázata

Kétkörös adiabatikus hűtés

A kétkörös adiabatikus hűtés működési elve

Az IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtő- és szellőző berendezések két hűtési kör segítségével valósítják meg a befújt levegő hűtését. Ezen speciális technológia alapján működő gépek egy speciális, hővezető anyagból készült párologtató betéttel vannak szerelve. Az OxyVap béléstestek vízmegtartó bevonata öntisztító, higiénikus és korrózióálló ezért a párolgási hatékonyság magasabb a hagyományos papír béléstesteknél, ráadásul speciális hővezető tulajdonságuk révén a párolgás következtében hatékonyan hűtik le a gépben lévő vizet is. Ezt a pozitív tulajdonságot használják fel az IntrCooll kétkörös adiabatikus léghűtő berendezések.

Az IntrCooll gépek két ventilátorral vannak szerelve, melyek közül a felső ventilátor az első, míg az alsó ventilátor a második hűtőkörhöz tartozik. A felső ventilátor a spec. OxyVap párologtató betéten keresztül szívja a külső levegőt, amely a környezetbe távozik. Ezt a légáramot arra hasznosítjuk, hogy lehűtsük a gépben lévő keringtetett vizet, hiszen a víz párolgása nem csak a kidobott levegőt hűti le, hanem az alumínium lamellás felületet is, ezáltal a gép tartályában lévő víz hőmérséklete lecsökken 16-18°C körüli értékre.

A lehűtött vizet a keringető szivattyú bevezeti egy levegő-víz hőcserélőbe. Így a beszívott 36°C-os levegőt 27°C-os hőmérsékletre hűti elő az első körös hőcserélő normál hőátadás útján. A második hűtőkörhöz tartozó ventilátor az előhűtött levegőt szívja át az OxyVap alumínium lamellás béléstest alsó részén, így állandó entalpia mentén a párolgással járó hőelvonás segítségével tovább hűl a levegő akár 18°C értékre. A kétkörös gépek ezt a hűvös levegőt juttatják be a csarnokba, illetve környezetbe. A fenti hőmérséklet értékek a külső hőmérséklet és páratartalom függvényében változhatnak.

A kétkörös adiabatikus hűtés hatékonysági táblázata

A kétkörös adiabatikus hűtés hatékonysága különböző éghajlatok esetében

oxycom_green_leaf

Innovatív-fenntartható hűtés ipari- és kereskedelmi épületek számára

A kétkörös adiabatikus hűtéssel fenntartható és költséghatékony módon érhet el komfortos és egészséges belső klímát gyártócsarnokaiban. Ez az oldal tartalmazza az összes információt a kétkörös adiabatikus hűtés működésével, előnyeivel, hatékonyságával és költségeivel kapcsolatban. Ha bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal.

Mit jelent az adiabatikus hűtés?

oxycom_green_leaf

Az OxyCom innovatív adiabatikus hűtés technológiái

A kétkörös adiabatikus hűtés a csarnokok hűtésének és szellőztetésének legfenntarthatóbb és leghatékonyabb módja. Egyedülálló adiabatikus hűtőrendszereink – a víz elpárolgásán alapulnak – így komfortos, és egészséges munkakörnyezetet teremtenek az ipari- és a kereskedelmi épületekben.

Olvasson többet a direkt (egykörös) és az indirekt/direkt (kétkörös) adiabatikus hűtés, azaz párologtató hűtés elvéről és arról, hogy mit tehet Önért a párahűtés:

Challenges and opportunities book
leaf_white

Kihívások és lehetőségek az energiahatékony klímaszabályozásban

Fedezze fel, hogyan teremthet fenntartható és kényelmes klímát a gyártóüzemben. Töltse le ingyenes tájékoztatónkat:

A kétkörös adiabatikus hűtésről

oxycom_green_leaf

Hűtés akár -7 °C-kal alacsonyabb befújt hőmérséklettel és akár -60%-kal kevesebb befújt abszolút nedvességgel

Az indirekt/direkt párologtató hűtés, más néven kétkörös adiabatikus hűtés, mind az indirekt, mind a direkt adiabatikus folyamatot használja ugyanabban a berendezésben. Ez lehetővé teszi, hogy a hűtőrendszer akár -7 °C-kal hűvösebb levegőt, és akár -60%-kal kevesebb abszolút nedvességet juttasson a hűteni kívánt épületbe, mint a direkt (egykörös) adiabatikus hűtők.

Bővebb információkat a kétkörös adiabatikus hűtésről az alábbi gombra kattintva olvashat:

Az adiabatikus hűtés előnyei

oxycom_green_leaf

A jelen korban leginkább elérhető, fenntartható és környezetbarát hűtés-és szellőzés

Az adiabatikus hűtés, különösen a kétkörös adiabatikus hűtés technológia, a leginkább fenntartható és környezetbarát hűtést és szellőzést biztosítja az ipari-termelési, a kereskedelmi, és a logisztikai létesítmények, adatközpontok és irodaházak számára.

Olvassa el bővebben a kétkörös adiabatikus hűtés különböző előnyeit:

Az adiabatikus hűtés és a páratartalom

oxycom_green_leaf

Hogyan befolyásolja az adiabatikus hűtés a páratartalmat és fordítva

Az egyik legelterjedtebb tévhit a párologtató hűtéssel kapcsolatban az, hogy szubtrópusi klímát hozna létre egy termelési létesítményben vagy épületben. A kétkörös adiabatikus hűtés segítségével az épületbe szállított abszolút nedvességtartalom a fele- kétharmada az egykörös adiabatikus hűtés technológiához képest, így a belül kialakítható relatív páratartalom is mindössze RH50-60% között maximalizálódik. 

Egy másik tévhit, hogy a párologtató hűtés kevésbé működik hatékonyan párás külső légállapotok mellett. A kétkörös adiabatikus hűtés külső magas páratartalom mellett is megfelelő hatékonysággal működik, így ezekben a ritka órákban is biztosítja a megfelelő belső komfortot.

Az alábbi gombra kattintva többet olvashat arról, hogyan befolyásolja a párologtató hűtés a páratartalmat és fordítva:

Az adiabatikus hűtés hatékonysága

oxycom_green_leaf

Az adiabatikus hűtés hatékonysága különböző helyzetekben

Számos tényező befolyásolja az adaibatikus hűtés hatékonyságát vagy hatásfokát. Ezek a következők:

  • A környezeti száraz hőmérséklet

  • A környezeti levegő nedves hőmérséklete

  • A környezeti levegő páratartalma

  • Légnyomás

  • Befújt levegőmennyiség

Itt többet olvashat a párologtató hűtés hatékonyságáról a különböző helyzetekben:

Ipari hűtés és szellőztetés adiabatikus hűtéssel

oxycom_green_leaf

Megfelelő hűtési és szellőztetési megoldás minden iparág számára

Jól ismert, hogy mind a munkavállalók, mind a gépek jobban teljesítenek optimális és komfortos munkakörnyezetben. Az ipari adiabatikus hűtés és szellőztetés tökéletes megoldást nyújt az termelési létesítmények számára a komfortos, egészséges és produktív környezetének kialakításához.

Az Oxycom IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtő- és szellőztető technológiája a fémipartól az élelmiszeriparig minden iparágban alkalmazható.

Az adiabatikus hűtés költségei

oxycom_green_leaf

Megfizethető és fenntartható ipari klimatizálás kétkörös adiabatikus hűtéssel

Az, hogy mennyibe kerül az adiabatikus hűtés a beruházást tekintve, a használt egykörös vagy kétkörös adiabatikus hűtőrendszer típusától, valamint a szükséges hűtés és szellőzés mennyiségétől függ. Az egykörös (direkt) rendszerek több áramot és vizet igényelhetnek, mint az IntrCooll kétkörös (indirekt/direkt) technológiája, és nagyobb terek vagy épületek esetében több berendezésre is szükség lehet az optimális hűtés és szellőzés biztosításához. Mindazonáltal az IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtés megfizethető és fenntartható megoldás a komfortos és egészséges belső munkakörnyezet megteremtésére.

adiabatikus-hutes

IntrCooll kétkörös (indirekt / direkt) adiabatikus hűtés

PreCooll

PreCooll egykörös (direkt) adiabatikus előhűtés

Ossza meg velünk kihívásait!

Az Oxyma Systems mérnökei – az OxyCom gyártó folyamatos napra kész supportja segítségével – örömmel segítenek megoldást találni hűtési problémáira.

Gazdálkodjon okosan
az energiával!

10-ből 8 vállalat milliókat bukik a nem megfelelő hűtéstechnikai rendszerek miatt.
Ne kövesse a példájukat!