Oxyma adiabatikus hűtés:
környezettudatosság és minőség

Az alábbi referencia az Oxyma Systems Kft. által Magyarországon épített ipari hűtőrendszereket foglalja magában. Ezek nagyrészt kétkörös- és egykörös adiabatikus hűtési megoldásokkal kerültek telepítésre a környezettudatosság és a károsanyag-kibocsátás minimalizálása jegyében.

Autóipar

A Toyo Seat Europe Kft. a HydroBank-IntrCooll kétkörös hűtő-fűtő-szellőző rendszerben látta meg a megoldást.

Kétkörös adiabatikus hűtési rendszer építése autóülésváz-gyártó üzem részére

Toyo Seat Europe Kft. – Százhalombarra

Oxyma/Oxycom adiabatikus hutes pauker

Nyomdaipar

2020 őszén fejeztünk be egy projektet a budapesti Pauker Holding Zrt. telephelyén lévő 450 m2-es nyomdaüzem, és a 630 m2-es kötészet csarnokokban. A projektnél összesen 7 db IntrCooll Standard kétkörös adiabatikus léghűtőt használtunk. Ügyfelünk ezelőtt egykörös megoldást alkalmazott a csarnokok hűtésére, azonban ezt lecserélték idén egy korszerűbb, kétkörös technológiára.

adiabatikus-hutes-mikroelektronika

Mikroelektronika

A Prettl Electronics érdi mikroelektronikai csarnokában egykörös adiabatikus hűtési rendszert telepítettünk egy általunk gyártott speciális FV (forced ventilation) modullal, amely a befúvó berendezések alatt ugyanazon a tetőáttörésen keresztül elszívja a csarnok felső légterében kialakult meleg, elhasználódott levegőt. A 17 db gép óránként összesen 306.000 m3 friss-hűvös levegővel árasztja el a csarnokot, az általunk gyártott teljesen egyedi 8 irányú kifújó idomok segítségével.

Egykörös adiabatikus hűtési rendszer mikroelektronikai termelési csarnok hűtésésre 

Prettl Electronics Hungary Kft. –  Érd

Műanyagipar

2019 tavaszán egykörös OxyVap adiabatikus előhűtési rendszert építettünk a Michelin nyíregyházi gyárában lévő Daikin 1MW folyadékhűtő előhűtésére. A rendszer telepítése előtt a folyadékhűtő gyakran kiállt magasnyomású kondenzátor hibára. A fal megépítését követően a berendezés hatásfoka ~20-25%-kal javult, míg a hűtőteljesítménye ~10-15%-kal emelkedett.

Egykörös adiabatikus hűtési rendszer Daikin Folyadékhűtő előhűtésére

Michelin – Nyíregyháza

adiabatikus-hutes-rugogyar

Fémipar

A rendszerek 2 csarnokot hűtenek és szellőztetnek, ezek közül az egyik ~500 m2 (itt 2 db IntrCooll Plus gép működik), míg a másik ~200 m2, itt 1 db berendezéssel oldottuk meg a feladatot. A levegőt direkt kifújó idomokkal és textil légcsatornával juttatjuk a hűteni kívánt területekre. Külső 33°C-os hőmérséklet mellett is kényelmesen tudja a rendszer a belső 25°C-os hőmérsékletet.

Kétkörös adiabatikus hűtési rendszer építése rugógyár részére

Rufém Rugógyártó Kft. – Bodrogolaszi

tesco-salgotarjan

Bevásárlóközpontok

A salgótarjáni Tesco hűtéstechnikai rendszerét kiszolgáló fekvő léghűtéses kondenzátorok PreCooll nedvesítőfalas adiabatikus előhűtési rendszere

Egykörös adiabatikus előhűtési rendszer

TESCO – Salgótarján

tesco-hajduszoboszlo

Bevásárlóközpontok

A hajdúszoboszlói Tesco hűtéstechnikai rendszerét kiszolgáló fekvő léghűtéses kondenzátorok PreCooll nedvesítőfalas adiabatikus előhűtési rendszere

Egykörös adiabatikus előhűtési rendszer

TESCO – Hajdúszoboszló

tesco-cegled-03

Bevásárlóközpontok

A ceglédi Tesco hűtéstechnikai rendszerét kiszolgáló álló léghűtéses kondenzátorok PreCooll nedvesítőfalas adiabatikus előhűtési rendszere

Egykörös adiabatikus előhűtési rendszer

TESCO – Cegléd

Általános ipar

Egykörös adiabatikus előhűtési rendszert építettünk a siófoki Tesco egyik Lennox rooftopjára. A megrendelő „pilot-projekt” teszt jelleggel szerette volna megvizsgálni az előhűtési rendszer üzemi paramétereit, a rooftop önfogyasztását, hűtőteljesítményét, ezért a rendszeren adatgyűjtő plc-vel méréseket végeztünk. A Tesco elégedett, a többi áruház fekvő hűtéstechnikai kondenzátoraira is szeretné kiépíteni a PreCooll rendszert.

Egykörös adiabatikus előhűtési rendszer Lennox rooftop előhűtésére

TESCO – Siófok

tesco-siofok2
adiabatikus-hutes-uveggyar

Üveggyártás

Az Oxyma Systems Kft. energiatakarékos megoldása, megoldotta az Üveg Kft. csarnokának, valamint az üvegek edző – hőkezelő kemencéjének friss levegő beszívó ágának előhűtését. A rendszer telepítése óta kellemes és friss légtömeg árasztja el a csarnokot.

Kétkörös adiabatikus hűtési rendszer üveggyár hűtésésre

Üveg Kft. – Budapest

Irodák

A Westend Business Center 1-es épületében komfort páratartalom szabályozás volt a cél. A 8. emeleti gépházban lévő 3 db Daikin légkezelőt ruháztuk fel adiabatikus nedvesítőfalas pára szabályozással. A légkezelőkbe épített nedvesítő falak különböző szakaszai egymástól függetlenül nedvesíthetők, így a pára a létrehozott fokozatok segítségével precízen, és pontosan szabályozható az épületen belüli szárny, front és földszinti részeken.

Légkezelőbe épített adiabatikus nedvesítő falas páratartalom szabályozás

Westend Business Center – Budapest

adiabatikus-hutes-zsineggyar

Műanyagipar

Összesen 10 db egykörös léghűtő-szellőztető gépünk és 7 db különálló elszívó ventilátorunk gondoskodik a folyamatos levegő minőség javulásról. Nagymértékben tisztul ez által a belső levegő a zsineggyárban az ott termelődő kényes műanyag por –füst és –szösz kezelésére. A műanyag extrúderek, valamint a fólia gyártó gépek összesen majd 1 MW hőt termelnek a csarnokban, így a rendszerrel „spot-cooling” jelleggel csak azokat a területeket hűtjük, ahol a technológusok dolgoznak.

Egykörös adiabatikus hűtési rendszer zsineggyár hűtésére

Tama Hungary Kft. – Berettyóújfalu

adiabatikus-hutes-Ruag

Általános ipar

A Ruag Aerostructures Zrt. egri telephelyének hűtését az Oxycom által szabadalmaztatott spec. öntiszító alumínium lamellás OxyVap párologtató betétekkel oldottuk meg. A légkezelők egyenként 40.000 m3/h friss levegőt szállítanak a kamrákba szórás ciklusban.

Egykörös adiabatikus hűtési rendszer festőkamrák hűtésére

Ruag Aerostructures Zrt. – Eger

adiabatikus-hutes-dohanyipar

Általános ipar

2020 tavaszán kétkörös adiabatikus hűtési rendszert építettünk a szigetszentmiklósi Essentra Filters Kft. részére. Egyedi igény szerint ideiglenesen beltérre helyezték el a gépeket. A gépek nyári nagy melegben a beszívott 30°C-os hőmérséklet és RH45% páratartalom mellett 15,8 °C-os levegőt fújnak a területre. A belső páratartalom a nyári időszakban sosem haladta meg az RH60%-os értéket. A szénpor a legdurvább G4-es szűrőbetéten keresztülhalad, az OxyVap azonban lemossa magáról, így nem rakódik fel a párologtató betétre.

Kétkörös adiabatikus hűtési rendszer cigaretta filter gyártó cég részére

Essentra Filters Kft. –  Szigetszentmiklós

Irodák

Az Alkotás Point irodaház részére 2019 őszén építettünk egykörös adiabatikus előhűtési rendszert az épület tetején lévő Güntner szabadhűtők köré, valamint az OxyVap öntiszító párologtató betéteket felhasználva hűtő-és párásító falat építettünk a meglévő légkezelőkbe. A szabadhűtők előhűtésével 10-12 °C-kal hidegebb vizet tud biztosítani a rendszer, így egy évre vonatkoztatva hosszabbodott a szabadhűtés időszaka, valamint energiamegtakarítást realizáltunk a folyadékhűtőkön is

Egykörös adiabatikus előhűtési rendszer légkezelőbe épített párásító fallal

Alkotás Point irodaház – Budapest

adiabatikus-hutes-harman

Mikroelektronika

2020 nyarán kétkörös adiabatikus hűtési rendszert építettünk a székesfehérvári Harman Becker részére az Aszavölgyi úton lévő telephelyen. A projekt célja a gyártócsarnok hűtés rásegítése volt, amit 1 db IntrCooll Plus kétkörös adiabatikus léghűtő géppel oldottunk meg. A léghűtő berendezés a gyártócsarnok mellett lévő raktárból szívja a 27°C-os RH40% páratartalmú levegőt, amelyből 14-15°C-os hűtött léghőmérsékletet fúj a területre. A levegő elosztását textil légcsatornával oldottuk meg.

Kétkörös adiabatikus hűtési rendszer építése

Harman Becker Kft. –  Székesfehérvár

Élelmiszeripar

A Vita-Sütő komáromi telephelyén kétkörös adiabatikus hűtő- és szellőztető rendszert telepítettünk, amely minden évszakban biztosítja a megfelelő hőmérsékletet, és az intenzív belső légcserét. Téli- és átmeneti időszakban szabadhűtés funkcióval hűt, míg nyáron a kétkörös adiabatikus hűtés technológia segítségével biztosítja az élhető, a komfortos, és az optimális belső környezetet.

Kétkörös adiabatikus hűtési rendszer

Vita-Sütő Kft. – Komárom

adiabatikus-hutes-vitasuto
adiabatikus-hutes-CNC-megmunkalas

Fémipar

A WesCast területén 34 db Mazak CNC gép működik, öntött acél anyagokkal dolgozik a cég. A feladatot 11 db egykörös adiabatikus léghűtővel oldottuk meg gépenként 18.000 m3/h légszállítással, ~65 kWh hűtőteljesítménnyel. Azóta friss és kellemes levegőt  lélegeznek az ott dolgozók.

Egykörös adiabatikus hűtési rendszer CNC megmunkáló csarnok szellőztetésére

WesCast Hungary Autóipari Zrt.

adiabatikus-hutes-claas

Fémipar

A hegesztő csarnok hűtését 6 db egykörös adiabatikus léghűtővel, valamint 5 db elszívó ventilátorral oldottuk meg. A friss-hűvös levegő befújását 3,5 – 4 m-es magasságban végezzük a 4 irányú kifújó idomok segítségével.

Egykörös adiabatikus hűtési rendszer hegesztő csarnok hűtésére

CLAAS Hungária Kft.

adiabatikus-elohutes-balna

Bevásárlóközpontok

A Budapest Bálna épületére dolgozó hűtési- és szellőztető rendszer hatékonyságát fejlesztettük azáltal, hogy a rendszerre dolgozó két nagy teljesítményű szárazhűtő hatásfokát javítottuk az OxyCom – PreCooll alkalmazásunk segítségével. A kiegészítő rendszer felülmúlja a tőle várt igényeket, hiszen minimális költségek mellett biztosítja a maximális hatékonyságot.

Egykörös adiabatikus előhűtési rendszer hegesztő csarnok hűtésére

Bálna

adiabatikus-hutes-nestle

Élelmiszeripar

A Nestlé – Purina állateledelt gyártó élelmiszeripari csarnokainak részére indirekt adiabatikus hűtési rendszert terveztünk az energiatakarékosság- és a fenntarthatóság jegyében. Az olasz Sinteco légkezelő gyártó olaszországi telephelyén 6 db nagyméretű légkezelő berendezés elszívó ágába építettünk hűtőfalakat, melyek indirekt adiabatikus hűtéssel hűtik a környezeti levegőt. A megoldás segítségével ügyfelünk jelentős energiát takarít meg, hiszen az év jelentős részén egy előhűtött levegővel szellőztet, valamint hűtési kompresszor munkát takarít meg.

Légkezelőbe épített indirekt adiabatikus hűtés

Hygiene – Sinteco élelmiszeripari légkezelőkbe építve

Nestlé Hungária Kft. bükki gyárába installálva

Egykörös adiabatikus hűtési rendszer ipari csarnokok hűtésére

INTERPLEX Hungary Kft.

adiabatikus_hutes_interplex_01

FÉMMegmunkálás

A ~1500 m2 autóipari fémmegmunkáló présüzem egykörös adiabatikus hűtése-és szellőztetése az InterPlex Hungary Kft. kunszentmártoni gyártóüzemében. A rendszer a téli időszakban is képes a technológiából eldisszipált hulladékhőt újra felhasználni, és lefújni a tartózkodási zónába. Így télen-nyáron folyamatos komfortos meleget, és friss-szűrt levegőt biztosít az üzemben.

adiabatikus_hutes_interplex_03

Műanyagipar – Fröccsöntés

A ~350 m2 méretű műanyagipari fröccsöntő üzemet az egykörös adiabatikus hűtő- fűtő – szellőztető rendszerünkkel teszünk egy frissebb-komfortosabb munkahellyé. A levegőben lévő káros anyagok koncentrációja egyértelműen csökkent, míg a technológiából felszabadult hulladékhő újra értelmet nyert, hiszen a rendszer egyfajta légrétegződés gátló ventilátorként is funkcionál, így visszafújja a fent kialakult meleg légpárnát.

adiabatikus_hutes_interplex_02

AUtomatizálás – szerelő csarnok

A ~1200 m2 méretű automatika alkatrész összeszerelő csarnok hűtését, amelyben ülő munkát végző hölgy kollégák, és KUKA robotok egyaránt végzik a feladatukat újra komfortosabbá tesz az Oxyma egykörös adiabatikus hűtő-fűtő-szellőző rendszere. Minden évszakban friss-komfortos-tiszta belső levegő jellemzi a csarnokot.

Oktatási központ

2021 nyarán kétkörös adiabatikus hűtési rendszert építettünk a veszprémi oktatási központ K epületébe. 2 db IntrCooll Std. Géppel hűtjük és szellőztetjük az epületet.

Veszprémi oktatási központ

adiabatikus hűtési rendszer

legkezelobe_integralt_adiabatikus_hutes

Szénszál gyártás

A Zoltek Zrt. légkezelőjének befújó ágába épített egykörös adiabatikus nedvesítő falunkkal már nem csak szabadhűtéssel tudják szellőztetni a csarnokot, hanem a víz párolgását kihasználva a befújt légáram hűtve is van. Ezzel a megoldással a környezetihez képest akár – 12-13°C-kal hűvösebb levegőt fújunk be a térbe, miközben a nedvesítő fal minimális alaki ellenállással (max. 40Pa) bír. Büszkék vagyunk arra, hogy mind beruházásban, mind későbbi üzemeltetésben ennyire költséghatékony módszert találtunk az ügyfelünk problémájára.

Egykörös adiabatikus hűtési rendszer légkezelőbe építve

Zoltek Zrt.

Nyomdaipar

Az OTP Bank Nyrt. csepeli nyomdaipari üzemében épített párásító rendszerünk a kompakt gépház vízkezelő állomásunkat használja arra, hogy minél kisebb helyigénnyel készítse elő a megfelelő mennyiségű- és minőségű tiszta vizet párologtatásra. A gépház központi PLC vezérléssel működik.

Adiabatikus párásító rendszer

OTP Bank Nyrt.

ketkoros_adiabatikus_hutes

Műanyagipar

Az Essentra Filters Kft. (immáron Filtrana Kft.) szigetszentmiklósi gyártó üzemében a kapszulás csarnokban létesítettünk kétkörös adiabatikus hűtő-szellőző rendszert. A rendszer harmóniában működik a meglévő dx rendszerrel, és biztosítja a folyamatos szellőztetést, ezáltal csökkenti a levegőben lévő szénport, port, műanyag szöszt, valamint egyéb káros anyagokat. Örömmel látjuk, hogy rendszereink a munkavállalók egészségére szolgálnak.

Kétkörös adiabatikus hűtési rendszer műanyagipari csarnok hűtésére- és szellőztetésére

Filtrana Kft. – (régi nevén Essentra Filters)

hegesztő üzem

A Toyo Seat Europe Kft. hegesztő csarnokában kétkörös adiabatikus hűtő/szellőző rendszert építettünk. A 6 db IntrCooll Plus kétkörös adiabatikus légkezelő berendezés gondoskodik a folyamatos 100% friss levegő befújásról, valamint a csarnok hűtéséről. Az elhasználódott levegőt az OxyCom Natural Ventilation moduljai vezetik el gravitációsan a berendezések alatt. A rendszert az általunk fejlesztett HydroBank központi kompakt vízmanagement állomással szállítottuk, mely képes a gépek által leürített víz, valamint az esővíz újrahasznosítására is.

Kétkörös adiabatikus csarnok hűtő/szellőző rendszer 

Toyo Seat Europe Kft.

Az Oxyma Systems Kft. egyéb referenciái (a teljesség igénye nélkül):

Oxyma magasnyomású – direkt porlasztásos ipari párásítás:

 • Samsung Jászfényszaru SMD terület párásítás + vízkezelés
 • Thyssenkrupp Jászfényszaru SMD terület párásítás+ vízkezelés
 • Jabil Tiszaújváros SMD terület párásítás (3 párásító rendszer) + vízkezelés
 • Flextronics Sárvár – SMD terület párásítás (4 párásító rendszer) + vízkezelés
 • Lajosmizsei Folplast – Nyomdaipari terület párásítás (2 párásító rendszer) + vízkezelés
 • OTP Nyomda Csepel – Nyomdaipai terület párásítás (2 párásító rendszer) + vízkezelés
 • Cewe nyomda Budapest – Nyomdaipari terület párásítás + vízkezelés
 • Agria Ajtó Eger – Faipari terület párásítás + vízkezelés

HydroPort Ipari mobil léghűtők:

 • Denso Manufacturing Hungary Kft. – Székesfehérvár
 • Siemens Magyar Zrt. – Csepel
 • Zoltek Zrt. – Nyergesújfalu
 • Thyssenkrupp – Debrecen
 • Harman & Becker Kft. – Székesfehérvár
 • Coca-Cola HBC Magyarország Kft.
 • Robert Bosch Hungary Miskolc Kft.
 • Remy Automotive Hungary Kft.
 • Audi Hungária Zrt.
 • Samsung Magyar Zrt.
 • Flextronics International Kft.
 • Jász-Plasztik Kft.
 • Suzuki Magyar Zrt.
 • Essentra Filters Kft – Filtrona Kft.
 • Hamburger Hungária Kft.

Vízkezelés:

 • Antók Nyomda – Celldömölk – 900 l/h RO rendszer
 • HELL Energy Magyarország Kft. – Biológiai vízkezelés a technológiai vízrendszeren
 • Hanon Systems Kft. – Biológiai ivóvízkezelés
 • Denso Manufacturing Hungary Kft. – Biológiai ivóvízkezelés
 • Jász-Plasztik Kft. – Biológiai ivóvízkezelés
 • Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. – Biológiai vízkezelés a technológiai vízrendszeren
 • Friesland Hungária Zrt.
 • Szova Zrt. – Szombathely – 200 m3/h AZUD Helix Ipari automata szűrő rendszer
 • Tesco Mosonmagyaróvár – 160 m3/h AZUD Helix Ipari automata szűrő rendszer
 • Tesco Komárom – 120 m3/h AZUD Helix Ipari automata szűrő rendszer

Gazdálkodjon okosan
az energiával!

10-ből 8 vállalat milliókat bukik a nem megfelelő hűtéstechnikai rendszerek miatt.
Ne kövesse a példájukat!