Evaporatív hűtés: az energiatakarékos működés kulcsa

A nyári hőségben sokan a közeli strandra vagy medencébe vonulnak, míg mások a légkondicionált irodájukban maradnak, hogy elbújjanak a tikkasztó meleg elől. A gyárakban dolgozók viszont nem ennyire szerencsések – náluk aligha van olyan rendszer, ami szabályozná a beltéri klímát. Ez óriási probléma, hisz a termelési létesítményekben uralkodó hőmérséklet villámgyorsan egészségtelen és kellemetlen szintre emelkedhet a nyári hónapokban.

A „klímaberendezés” szó hallatán a legtöbben azonnal a mechanikus hűtésre, például a légkondicionálóra gondolnak. Vannak azonban más, fenntarthatóbb módszerek is a beltéri klíma szabályozására. Ebben a blogban az egyik ilyen módszert, nevezetesen a kétkörös evaporatív hűtést tárgyaljuk, és részletezzük ennek a hűtési módszernek az előnyeit.

Mi az az evaporatív hűtés?

Az evaporatív hűlés a levegő lehűlésének természetes folyamata, amely leggyakrabban a felhők kialakulásában figyelhető meg. A beltéri klíma szabályozására használt evaporatív hűtőrendszer a víz párolgásának ugyanezen természetes elvére támaszkodik, amely révén a levegő kényelmes szintre hűl le.

Az evaporatív hűtőrendszereket több, mint 4500 éve használják a kényelmes beltéri környezet megteremtésére. A legrégebbi evaporatív hűtőrendszerek vizes rongyokból vagy vízzel töltött porózus agyagedényekből álltak, amelyeket egy légbeömlőnyílás elé vagy alá helyeztek a hűtőhatás elérése érdekében. Az i. e. 2500 körül készült ókori falfestmények még kezdetlegesebb evaporatív hűtőrendszereket ábrázolnak, ahol rabszolgák vízzel teli edényeket fújtak, hogy lehűtsék a királyi családok szobáit. Napjaink evaporatív hűtőrendszerei még mindig ugyanezen az ősi elven működnek.

A modern kétkörös evaporatív hűtés rendszerekben a forró külső levegő egy levegő-víz hőcserélőn halad át, ami nem ad nedvességet a levegőhöz. A levegő nedves hűtőbetéteken halad át, amelyek még jobban lehűtik a levegőt. A lehűtött levegőt ezután befújják az épületbe – méghozzá úgy, hogy csak kevés nedvességet adnak hozzá, hogy kellemes beltéri klímát teremtsenek.

Az evaporatív hűtés előnyei

Mivel az evaporatív hűtés csak kevés vizet és még kevesebb villamos energiát igényel, rendkívül fenntartható és energiatakarékos hűtési módszer, amely kényelmes és egészséges beltéri klímát teremt a termelési létesítményekben. A hagyományos klímaberendezéssel összehasonlítva az evaporatív hűtéssel jelentős energiamegtakarítás érhető el. Ráadásul a gépi hűtéssel ellentétben az evaporatív hűtés nem a meleg, szennyezett beltéri levegőt vezeti vissza, hanem friss és szűrt levegőt szellőztet be a helyiségbe vagy épületbe. Ennek eredményeként a beltéri levegő minősége jelentősen javul.

Megosztás:

Ipari megoldásaink

intrcooll

IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtés

Az IntrCooll természetes úton hűti a vizet és ezáltal a levegőt. Az eredmény: kevesebb nedvesség és komfortosabb környezet.

Adiabatikus_hutes_hutofal

PreCooll: Optimalizálja hűtőrendszerét.

A PreCooll által biztosított direkt adiabatikus előhűtő fal megkönnyebbülés a nagyteljesítményű hűtőjének – szellőző berendezésének

Legutóbbi híreink

Gazdálkodjon okosan
az energiával!

10-ből 8 vállalat milliókat bukik a nem megfelelő hűtéstechnikai rendszerek miatt.
Ne kövesse a példájukat!