Hogyan hűthetők le szakszerűen a kompresszorházak?

Nagy fába vágja a fejszéjét, aki hagyományos megoldásokkal valósítja meg a kompresszorházak lehűtését. Az ott uralkodó extrém hőség, és negatív nyomás egyedi megközelítéseket követel meg az épületgépészektől, hisz nem elég a hőmérséklet szabályozásról gondoskodni, a szellőztetés mikéntjét is ki kell találni. Nem könnyű feladat, de nem is megoldhatatlan.

Nagy árat fizethetnek azok az ipari szereplők, akik félvállról veszik a kompresszorházak lehűtését. A nyári kánikulában nem ritka ugyanis, hogy túlhevülnek, és leállnak a kompresszorházakban lévő gépek.

Be kell látni: csak akkor kerülhetjük el a rövidzárlatokat, a túlmelegedést, ha kellő figyelmet fordítunk a kompresszorházakban található nagy teljesítményű villamos motorok, valamint a forró hengerfejek működése nyomán keletkezett hőmennyiség elvezetésére.

Mielőtt nekilátnánk a megoldás feltérképezésének, nem árt azzal is számolnunk, hogy a kompresszorházakban negatív nyomás uralkodik. Mindez azzal magyarázható, hogy a kompresszorházak a kültéri levegőt szívják magukba, ami telis-tele van szennyeződésekkel (falevelekkel, pollennel, rovarokkal, bogarakkal), melyek rendszerint a szűrőben és a helyiségben landolnak.

Az ilyesféle lerakódások miatt a kompresszor szívó oldala nehézkesen vesz fel levegőt, így nem képes megfelelő mértékű nyomást kifejteni. Vagyis keményebben kell dolgoznia annak érdekében, hogy fenntartsa a kívánt nyomást a rendszerben. Mondanunk sem kell, hogy ez több energiafelhasználással jár, amely az üzemeltetési költségeken is érezteti a hatását.

Tanulság: ha nem akarjuk, hogy az egekbe szökjenek az épületüzemeltetési költségeink, gondoskodnunk kell arról is, hogy tiszta levegő jusson a kompresszorokba. Az Oxyma által kínált kétkörös adiabatikus hűtő és szellőző rendszerek segítségével könnyen kivitelezhető ez a feladat, hisz környezettudatos módon képesek pótolni a kompresszorház által igényelt 100% friss-hűtött levegőt. De ne szaladjunk ennyire előre! Nézzük meg, hogyan is működik pontosan!

Mi fán terem az adiabatikus hűtés?

Az adiabatikus hűtésrendszerek sajátossága, hogy a víz természetes elpárologtatásából állítják elő a hűtőteljesítmény 95 százalékát. Mindezt két ventilátor segítségével viszik véghez.

Az egyik azért felel, hogy beszívja a kültéri, forró levegőt, melyet a párolgás következtében előállított hideg vízzel hűtenek elő. A folyamatot úgy kell elképzelni, hogy a levegő a hőcserélőn keresztül áramlik át, amiből aztán a hideg víz hőenergiát vesz fel. A folyamat eredményeképpen előhűtött levegőt kapunk.

Az ily módon keletkezett hűvösebb levegőt egy speciális-nedves párologtató hűtőbetéten keresztül hűtik tovább, amit aztán ventilátorokkal fújnak be az épületbe, ideális klímát, és tisztább beltéri légminőséget szolgáltatva.

Adiabatikus hűtéssel a gyártásbiztonságért és a kompresszor oldali energiamegtakarításért

A legtöbb ipari szereplőnek komoly fejtörést okoz a kompresszorházak szellőztetése, hisz a feladat csak igen nagy költségek árán oldható meg. Hogy miért? Minél nagyobb a friss levegő aránya az adott helyiségben, annál magasabb a légkondicionáló energiaszükséglete. Vagyis a szokványos megoldások nem bizonyulnak gazdaságos opciónak a kompresszorházak esetében.

Az adiabatikus hűtésrendszerek viszont annál inkább, hisz úgy lettek kialakítva, hogy képesek legyenek kiegyenlíteni a kompresszorházakban uralkodó negatív nyomást. Amikor a kompresszorházba befújt friss levegő elvezeti az ott felhalmozódott hőmennyiséget, a szennyező anyagok is távoznak a térből. Vagyis kikerülnek a képletből azok a tényezők, amelyek visszafogják a kompresszorok hatékonyságát. De ez még nem minden.

Az adiabatikus hűtésrendszer munkájának köszönhetően a kompresszorházak kevesebb energiafelhasználás mellett is hozzák az elvárt teljesítményt, hisz minden 3-4 °C hőmérséklet csökkenés hatására 1%-kal javul a hatásfokuk. Az alacsonyabb működési hőmérséklet és olajhőmérséklet a kompresszor élettartamának is kedvez, hisz a berendezés által biztosított hidegebb, sűrűbb, párásabb, és nem utolsósorban tisztább levegő késlelteti a kopás folyamatát.

A zökkenőmentes működés támogatója, a PreCooll adiabatikus hűtésrendszer

A kompresszorházaknak az év legforróbb napjain is meg kell őrizniük a működőképességüket. A klímaválság nem könnyíti meg a helyzetüket: az elmúlt nyarak tapasztalatai azt mutatják, hogy a legtöbb gyártócsarnok nincs felkészülve a rendkívül magas hőmérsékletre – emiatt igen gyakorivá váltak a kompresszorházakat érintő meghibásodások.

Az adiabatikus hűtés a meglévő hűtőberendezések elé való beépítésével jelentősen lecsökkenthetjük az efféle kockázatokat. Az előhűtő ugyanis gondoskodik arról, hogy a külső levegőt közvetlen párologtató hűtéssel hűtsék le, mielőtt az a kondenzátorba kerülne. Ennek köszönhetően a hűtőgépeknek nem kell olyan keményen dolgozniuk, hogy elérjék a kívánt hőmérsékletet.

Eme feladatok ellátásában különösen jeleskedik az Oxycom által kifejlesztett PreCooll, amely akár 40 százalékkal is csökkentheti az energiafelhasználást. Úgy növeli az üzembiztonságot, hogy jelentősen lehűti a vízhűtéses kompresszor folyadékhűtőjének vagy szárazhűtőjének léghűtéses kondenzátor oldalára érkező levegő hőmérsékletét. Így a vízhűtéses kompresszor hűtőrendszere képes megbírkózni a rendkívül magas hőmérséklettel. Olyannyira remekel ebben a feladatban, hogy akár 15 °C-kal is hűvösebb lehet a hűtőrendszer rendelkezésére bocsátott levegő, melynek következtében jelentősen lecsökken az esetleges leállások valószínűsége, ~15-20%-kal csökkenthető az input energia felvétel, valamint ~+15-20%-kal növelhető a hűtőteljesítmény. Így az üzembiztonság mellett hűtési energiát takarít meg, valamint kihozhatja régi méretezésű- alul méretezett hűtőgépéből is a maximumot.

Kérdése van a témával kapcsolatban? Forduljon szakértőinkhez bizalommal!

Megosztás:

Ipari megoldásaink

intrcooll

IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtés

Az IntrCooll természetes úton hűti a vizet és ezáltal a levegőt. Az eredmény: kevesebb nedvesség és komfortosabb környezet.

Adiabatikus_hutes_hutofal

PreCooll: Optimalizálja hűtőrendszerét.

A PreCooll által biztosított direkt adiabatikus előhűtő fal megkönnyebbülés a nagyteljesítményű hűtőjének – szellőző berendezésének

Legutóbbi híreink

Gazdálkodjon okosan
az energiával!

10-ből 8 vállalat milliókat bukik a nem megfelelő hűtéstechnikai rendszerek miatt.
Ne kövesse a példájukat!