Az adiabatikus hűtés hatékonysága

oxycom_green_leaf

A kétkörös adiabatikus hűtés hatékonysága különböző külső légállapotok mellett

Számos tényező befolyásolja az IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtés hatékonyságát vagy hatásfokát. Ezek a következők:

  • A környezeti száraz hőmérséklet
  • A környezeti nedves hőmérséklet
  • A környezeti levegő relatív páratartalma
  • Légnyomás
  • A kényszeráramoltatott levegőmennyiség
A h-x diagram (pszichometriai diagram) a fenti összes paramétert ábrázolja, miközben láthatóvá teszi az összefüggéseket.

Az adiabatikus hűtés hatékonysága különböző éghajlatokon

Mivel az adiabatikus hűtés a víz elpárolgásán alapuló fizikai folyamat, a különböző éghajlati viszonyok eltérő módon befolyásolják a párahűtés hatékonyságát. Minél melegebb és szárazabb egy éghajlat, úgy növekszik a párologtató hűtőrendszer teljesítménye. 

A sivatagi éghajlat ezért a legoptimálisabb éghajlat az adiabatikus hűtés számára. A magas hőmérséklet mellé jellemzően alacsony külső relatív páratartalom társul, és ez növekvő hűtési teljesítményt biztosít. A 45 °C és a 15 °C közötti külső hőmérséklet sem kivétel. 

A tengerparti területeken, ahol a környezeti hőmérséklet még magas, de a páratartalom gyakran magasabb, a befújt hűtött levegő hőmérséklete végül néhány fokkal magasabb lesz, mint egy száraz külső légállapot esetén. 

A legtöbb kontinentális és tengeri éghajlaton a száraz és a párásabb időszakok váltakoznak, ezekben az esetekben a kétkörös adiabatikus hűtés az, ami hatékonyan működhet egész évben. 

A kontinentális és tengeri éghajlaton a párás napok leginkább tavasszal és ősszel fordulnak elő, amikor a környezeti hőmérséklet még viszonylag alacsony, és a külső relatív páratartalom csak néhány órán át magas a nap folyamán. 

Az IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtés technológiájának köszönhetően megfelelő hűtési teljesítményt biztosít ezeken az éghajlatokon is. 

Az év többi részében a kétkörös párologtató hűtés hatékony és fenntartható klímatizáló megoldásként működik. A trópusi éghajlatú országok számára az adiabatikus hűtés nem feltétlenül a leghatékonyabb és legjobban működő hűtési megoldás, bár az adiabatikus hűtés hibrid változatai (folyadékhűtővel, légkezelővel kombinált megoldásai) még mindig jelentős energiamegtakarítást tesznek lehetővé.

A grafikonok az adiabatikus hűtés hatékonyságát mutatják kontinentális (EU), az óceáni és trópusi (UAE) és a sivatagi éghajlaton (KSA).

Hibrid adiabatikus hűtőrendszerek

Egyes sivatagi éghajlatú országokban, például Dubaiban, hosszabb nedves időszakok is előfordulhatnak. Ebben az esetben egy hibrid adiabatikus hűtőrendszer optimális hűtési megoldást nyújthat. 

A hibrid rendszer a párologtató hűtést kompresszoros hűtőrendszerrel kombinálja. A kompresszoros hűtés csak a párásabb napokon aktív, míg az adiabatikus hűtőrendszer az év többi részében hatékonyabban (magasabb EER értékkel) hűti a levegőt. 

Ezzel a hibrid rendszerrel a kedvezőtlen éghajlati viszonyok mellett is egész évben megfelelően hűthető egy gyártócsarnok vagy épület anélkül, hogy az adiabatikus hűtés széleskörű előnyeit elveszítené.

Challenges and opportunities book
leaf_white

Kihívások és lehetőségek az energiahatékony klímaszabályozásban

Kapcsolódó bejegyzések

a-viz-mint-huto

A víz, mint hűtőközeg

Ebben a blogban elmagyarázzuk, hogy miért kiváló alternatívája a víz a hagyományos légkondicionáló berendezésekben használt, ózonlebontó R-22 hűtőközegnek.

adiabatikus-hutes-parolgas

Párologtató hűtés: mi az és hogyan használhatja ki?

A “klímaberendezés” szó hallatán a legtöbben azonnal a mechanikus hűtésre, például a légkondicionálóra gondolnak. Vannak azonban más módszerek is a beltéri klíma szabályozására. Ez a blog elmagyarázza az adiabatikus hűtés alapelveit, és azt, hogy milyen előnyökkel járhat.

kor

Mitől innovatív az indirekt/direkt (kétkörös) adiabatikus hűtés a direkt (egykörös) adiabatikus hűtéshez képest?

Ebben az interjúban Kor Foekens az OxyCom kereskedelmi igazgatója elmagyarázza, hogy a direkt (egykörös) adiabatikus hűtéssel kapcsolatos előítéletek az indirekt/direkt (kétkörös) adiabatikus hűtéssel kapcsolatban miért tartoznak a múltba, mitől számít innovációnak a kétkörös adiabatikus hűtőrendszer.

Gazdálkodjon okosan
az energiával!

10-ből 8 vállalat milliókat bukik a nem megfelelő hűtéstechnikai rendszerek miatt.
Ne kövesse a példájukat!