Mi is az az adiabatikus hűtés, és hogyan működik

oxycom_green_leaf

Hogyan működik az adiabatikus hűtés?

Az adiabatikus hűtés, másképpen párologtató hűtés, azaz párahűtés a víz párolgásának elvén működik, amely révén a száraz nyári levegő komfortos érzeti hőmérsékletre hűl le.

Ez egy olyan hűtési és szellőzési technika, amely vizet használ hűtőközegként.

A párologtató hűtési folyamat során a víz elpárolog egy légáramban, és folyadékból vízgőzzé válik. Ehhez az átalakuláshoz energiára van szükség, amelyet hő formájában (párolgáshő) a víz levegőből von el. A folyamat eredményeként a levegő lehűl.

Az adiabatikus hűtési folyamat többféleképpen alkalmazható:

  • Direkt (egykörös) adiabatikus hűtés
  • Indirekt/indirekt (kétkörös) adiabatikus hűtés
  • Indirekt (egykörös) adiabatikus hűtés
  • Indirekt kétkörös (indirekt/direkt) adiabatikus hűtés

A különböző módszerekről szóló áttekintést a „kétkörös adiabatikus hűtésről” szóló oldalunkon találja.

oxycom_green_leaf

Adiabatikus hűtés h-x diagramban: hogyan működik?

Az direkt (egykörös) adiabatikus hűtés esetén a forró külső levegőt egy mesterséges (elektromotoros hajtású) ventilátor segítségével nedves párologtató hűtőbetéteken keresztül kényszer áramoltatjuk. A párologtató hűtőbetéteket egy víz keringető szivattyú folyamatosan nedvesíti, amely vizet juttat a hűtő-párologtató betétek tetejéhez. A lehűlt levegőt ezután az épületbe fújjuk. 

A hűvös kiáramló levegő a párologtató betét hatékonyságától (azaz a párolgási hatékonyságtól) függően a nedves hőmérséklet 70-90 %-ára hűthető le. A levegő 10-14 °C-kal alacsonyabb (külső 36C esetén 22,4C) a környezeti hőmérsékletnél, de a relatív páratartalma magas (akár RH90%). Ezért a direkt (egykörös) adiabatikus hűtés nem ajánlott a munkahelyi és a lakókörnyezet hűtésére.

Az indirekt (egykörös) adiabatikus hűtés esetén a fenti egykörös direkt adiabatikus hűtési elv egy légkezelő berendezés szekunder oldali elszívó ágában helyezkedik el. Az elszívott levegő hőmérsékletét (pl. 28C RH45%) akár 7-8C-kal alacsonyabbra hűthetjük, a páratartalmát ugyanúgy megnövelve RH90-95%-ra. 

Ebben az esetben a légkezelő primer – befújó oldalával hővisszanyerés segítségével kapcsolatban áll, így indirekt módon hűti a befújt levegő hőmérsékletét a hővisszanyerési hatásfoktól függően. Mindeközben nem ad hozzá nedvességet a befújt légáramhoz.

Az indirekt/direkt (kétkörös) adiabatikus hűtés ezzel szemben a nedves hőmérséklet 114%-át elérő párolgási hatékonyságot (azz hatásfokot) produkál, ami akár 7 °C-kal alacsonyabb hőmérsékletet eredményez a direkt (egykörös) adiabatikus hűtési rendszerekhez képest. Az alacsonyabb előhűtött környezeti hőmérséklet akár 60%-kal kevesebb nedvességet tud csak felvenni, mint a direkt (egykörös) adiabatikus hűtési eljárások, így a térbe szállított abszolút nedvességtartalom is ennyivel kevesebb. Ez azt eredményezi, hogy a térben kialakított belső relatív páratartalom is optimális (RH50-60%) szinten tartható. 

Mindez alacsonyabb légcsereszám, és komfortosabb légsebesség mellett. A huzathatás megszűnik, és a belső légállapot éppen megfelelő komfortot biztosít, hiszen a kétkörös adiabatikus hűtés esetén a szenzibilis (érzeti) hőmérséklet 1-2C-kal kedvezőbb, mint a valós mért léghőmérséklet. Épp úgy komfortos, mint melegfront esetén a zivatar kifutó szele, csak képzeljük el ezt alacsonyabb sebeséggel (akár -50%), alacsonyabb hőmérséklettel(akár -6-7C), és kisebb nedvességtartalommal (akár -60%).

A kétkörös adiabatikus hűtés is megvalósítható indirekt eljárással, ebben az esetben a kétkörös adiabatikus léghűtő berendezés segítségével ugyanúgy egy légkezelő szekunder oldalát hűtjük elő a hővisszanyerő előtt. Így a befújt levegő hőmérséklete a környezetihez képest akár -14-16C-kal alacsonyabb, bármi nemű abszolút nedvességtartalom hozzáadása nélkül.

direkt-hues-vs-indirekt-hutes
Az ábra egy példát mutat egy direkt (egykörös) adiabatikus hűtési folyamatra az indirekt/direkt (kétkörös) adiabatikus hűtési folyamathoz képest 35 °C-os kültéri levegővel és 30%-os relatív páratartalommal. Látható, hogy a direkt (egykörös) adiabatikus hűtési folyamat magasabb páratartalmú beltéri levegőt eredményez, mint a kétkörös adiabatikus hűtési folyamat (~75% vs. ~65%), ha 25C belső hőmérsékletre temperálunk a térben. Továbbá, az egykörös párologtató hűtési folyamat párolgási hatásfoka alacsonyabb, mint a kétkörös párologtató hűtési folyamaté (85% vs. 114%). Végül, az egykörös adiabatikus hűtési folyamat esetében az azonos hőterhelés (11 kW) mellett azonos 25 °C-os belső hőmérséklet eléréséhez szükséges légáram több mint háromszor nagyobb (20 960 m3 /h vs. 6000 m3 /h). Ez azt jelenti, hogy az egykörös adiabatikus hűtési folyamat során befújt abszolút nedvességtartalom több, mint ötször nagyobb (118 L/h vs. 22 L/h).
oxycom_green_leaf

Miért válassza az adiabatikus hűtést csarnokába?

Az adiabatikus hűtés indirekt/direkt (kétkörös) rendszerrel egy rendkívül fenntartható és energiahatékony hűtési módszer, amely komfortos és produktív belső klímát biztosít ipari csarnokok és létesítmények, raktárak és irodaházak számára. 

Az indirekt/direkt (kétkörös) adiabatikus hűtőrendszerben a párahűtés folyamata a kompresszoros hűtéshez szükséges energia mindössze 10-15%-át használja fel, miközben a hagyományos kompresszoros hűtőrendszerekkel nagyjából azonos hőmérsékletet biztosít. 

Továbbá a mechanikus hűtéssel ellentétben a párologtató hűtés nem forgatja vissza a meleg, szennyezett beltéri levegőt, hanem 100%-ban friss, szűrt, tiszta és hűvös levegővel szellőzteti át a helyiséget vagy az épületet. 

Mindeközben pont optimális belső relatív páratartalmat biztosít. Ezek eredményeként a beltéri levegő minősége jelentősen javul, hiszen óránként többszörös (akár 6-8x-os) légcserével szellőztetünk, valamint az optimális (RH50-60%) belső relatív páratartalom is elősegíti a belső levegő tisztaságát, hiszen a páradús-nehezebb levegő letaszítja a levegőben keringő fertőzött aerosolokat, valamint porszemcséket a földre, így azok nem keringenek tovább a levegőben. Ennek következtében a csarnokban dolgozó munkatársak nem lélegzik be tovább a fertőzött-szennyezett-meleg levegőt, hanem helyette egy friss-hűvös-tiszta, és optimális páratartalmú belső légminőséggel érintkezhetnek.

Az adiabatikus hűtés széleskörű energetikai és komfort előnyeiről a ‘Az adiabatikus hűtés előnyei’ című oldalunkon tájékozódhatnak.

Challenges and opportunities book
leaf_white

Kihívások és lehetőségek az energiahatékony klímaszabályozásban

oxycom_green_leaf

Az adiabatikus hűtés története

Az emberi civilizáció kezdete óta használják az adiabatikus hűtést az élő környezet hűtésére. Egyiptomi falfestményeket találtak, amelyek már a Kr. e. 2500-as évből származnak, és amelyek azt ábrázolják, hogy vízzel töltött porózus agyagedényeket helyeztek egy légbeömlő nyílás alá, hogy némi hűtést biztosítsanak, amikor a levegő áthalad rajtuk. 

Nem használhattak elektromos ventilátorokat vagy más modern technikákat, de a párologtató hűtés elemeit beépítették a lakóépületek tervezésébe és építészetébe, hogy egyfajta belső klímaszabályozást biztosítsanak. Ezen kívül a nedves rongyokat használó párologtató hűtés egy széltoronnyal (szélfogóval) kombinálva hagyományos iráni építészeti elem az épületek hűtésének biztosítására.

Kapcsolódó bejegyzések

a-viz-mint-huto

A víz, mint hűtőközeg

Ebben a blogban elmagyarázzuk, hogy miért kiváló alternatívája a víz a hagyományos légkondicionáló berendezésekben használt, ózonlebontó R-22 hűtőközegnek.

adiabatikus-hutes-parolgas

Párologtató hűtés: mi az és hogyan használhatja ki?

A „klímaberendezés” szó hallatán a legtöbben azonnal a mechanikus hűtésre, például a légkondicionálóra gondolnak. Vannak azonban más módszerek is a beltéri klíma szabályozására. Ez a blog elmagyarázza az adiabatikus hűtés alapelveit, és azt, hogy milyen előnyökkel járhat.

kor

Mitől innovatív az indirekt/direkt (kétkörös) adiabatikus hűtés a direkt (egykörös) adiabatikus hűtéshez képest?

Ebben az interjúban Kor Foekens az OxyCom kereskedelmi igazgatója elmagyarázza, hogy a direkt (egykörös) adiabatikus hűtéssel kapcsolatos előítéletek az indirekt/direkt (kétkörös) adiabatikus hűtéssel kapcsolatban miért tartoznak a múltba, mitől számít innovációnak a kétkörös adiabatikus hűtőrendszer.

Gazdálkodjon okosan
az energiával!

10-ből 8 vállalat milliókat bukik a nem megfelelő hűtéstechnikai rendszerek miatt.
Ne kövesse a példájukat!