Az adiabatikus hűtés előnyei

oxycom_green_leaf

Az elérhető leginkább fenntartható és környezetbarát hűtés és szellőzés

Az adiabatikus hűtésnek, más nevén a párologtató hűtésnek számos előnye van. Különösen a kétkörös adiabatikus hűtés technológia biztosítja a legfenntarthatóbb, leginkább környezetbarát, valamint legkomfortosabb hűtést és szellőzést ipari- és kereskedelmi létesítmények, raktárak és irodaházak számára.

Az alábbiakban a az adiabatikus hűtés további előnyeiről olvashat:

 

Optimális beltéri levegőminőség

A gyakran szellőztetett és nagy mennyiségű friss külső levegővel ellátott munkakörnyezet optimális és egészséges munkakörnyezet, kevesebb megbetegedés, azaz kevesebb táppénz ellátás, magasabb produktivitás és termelékenység jellemzi.

Az adiabatikus hűtés 100%-ban friss, szűrt külső levegőt használ az épület vagy a helyiség hűtésére. Az óránként többszörös (akár 6-8x-os) légcsereszám, és a folyamatos friss levegő befújás intenzív légtisztító hatással bír. Csökken a csarnokban lévő por és káros anyag koncentráció, nő az oxigéntartalom, csökken a szén-dioxid, szén-monoxid tartalom a térben. Ez jelentősen javítja a beltéri levegő minőségét, különösen a folyadékhűtős légkezelővel történő hűtéshez képest, amely gyakran a szennyezett beltéri levegőt keringeti vissza. 

A belső levegő minőségének javulásához nagyban hozzájárul az optimális belső relatív páratartalom (RH50-60%), ami az emberek szervezetére gyakorol kedvező-közvetlen hatást annak következtében, hogy megszűnik a szemszárazság, szájszárazság, nem szárad ki a nyálkahártya (immun- és védekező rendszer erősítő hatás), növekszik a koncentrációs képesség, ezáltal a produktivitás. A nagyobb nedvességtartalmú, de még optimális páratartalmú belső levegő kedvezően hat továbbá a levegőben keringő fertőzött aerosolokra, levegőben szálló por koncentrációra, hiszen a nehezebb-nedves levegő letaszítja ezeket a levegőben keringő részecskéket a földre, ezáltal méginkább egészséges és higiénikus munkakörnyezetet biztosít az év minden időszakában.

Optimális levegő páratartalom

A szabadalmaztatott kétkörös (indirekt/direkt) adiabatikus hűtés technológia segítségével a befújt abszolút nedvességtartalom akár -60%-kal alacsonyabb, így a belül kialakítható relatív páratartalom is alacsonyabb általában RH50-60% között maximalizálódik. Ez a belső páratartalom elősegíti a vírusok elleni védelmet, és biztosítja a torok, az orr és a szem és a nyálkahártya számára a szükséges komfortot és kényelmet.

További információért erről a különleges előnyről olvassa el a kétkörös adiabatikus hűtésről és az adiabatikus hűtés és a páratartalom szóló bejegyzéseinket.

Klímasemleges, környezettudatos és energiatudatos csarnok klimatizálás

Az Oxycom kétkörös adiabatikus hűtése rendkívül hatékony energiafelhasználással bír. Az IntrCooll rendszere a kompresszoros hűtés által felhasznált energia mindössze 10%-át használja fel egy helyiség vagy épület hűtéséhez és szellőztetéséhez. A hűtési kapacitás 95%-át a természetben leggyakrabban előforduló víz párolgási folyamata biztosítja. Ez a klímasemleges hűtőközeg az egyik leghatékonyabb hűtőközeg a világon. Az IntrCooll belső alkatrészeinek és külsőleg telepített kiegészítő alkatrészeinek alacsony légellenállása a nagyon gazdaságos EC ventilátorokkal kombinálva biztosítja a legnagyobb hatékonyságot és az alacsony energiafogyasztást. Az adiabatikus folyamatot szabályozó elektromotoros ventilátor 1 kWh input villamos-energiából akár 30-40 kWh hűtési teljesítményt képes előállítani. Ehhez képest a mechanikus (kompresszoros) hűtőrendszerek 1 kWh villamos energiával csak 2-4 kWh hűtőteljesítményt állítanak elő.

Forró napokon az IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtőrendszer hűtési hatékonysága folyamatosan növekszik. Minél melegebb a külső léghőmérséklet, annál nagyobb hőmérséklet különbséget érhetünk el a kétfokozatú hűtés segítségével, hiszen minél melegebb a környezeti levegő, úgy a relatív nedvességtartalma egyre alacsonyabb, így annál több nedvességet tud felvenni, ami javítja a hűtési hatékonyságot. Röviden, minél melegebb van, annál több víz párolog el, ezáltal annál nagyobb a párolgáshő, azaz a hőelvonás hatékonysága. Minél több vizet párologtatunk el, annál nagyobb hűtőteljesítményt tud nyújtani a rendszer anélkül, hogy az energiafogyasztása növekedne.

adiabatikus_hutes_komfortos_munkakornyezet

Komfortos és kényelmes munkakörnyezet, emberbarát megoldás

A túl meleg munkakörnyezet azon túl, hogy elégedetlen dolgozókat eredményez, akik nehezen tudnak majd koncentrálni és produktívak lenni, kedvezőtlen hatást gyakorol az egészségre is, így a magas hőstressz és hőterhelés következtében gyakori a dolgozói rosszullét. A Berkeley Egyetem kutatása – „A szellőzés hatása a termelékenységre” – kimutatta, hogy a termelékenység minden 24 ℃ feletti fokkal körülbelül 2%-kal csökken. Az Oxycom egyedülálló kétkörös párologtató hűtőrendszere, az IntrCooll akár 20 ℃-kal a külső hőmérséklet alá is képes lehűteni a befújt levegőt, így a helyiségbe, a csarnokban vagy az épületben éppen optimális belső klíma biztosítható (25-27C, RH50-60%). Ez a komfortos és kényelmes munkakörnyezet lehetővé teszi a legmagasabb produktivitást, és nullára csökkenti a táppénzzel járó hőstressz következtében fennálló rosszullétek számát.

Zöld és környezetbarát

Az adiabatikus hűtés, azaz párahűtés a legkörnyezetbarátabb hűtési technika a Földön. A párologtató hűtés jelentős előnye, hogy hűtőközegként vizet használ. Így nem használ káros hűtőközegeket, amelyek rendkívül kedvezőtlen hatással lehetnek az ózonrétegre és a légkör szén-dioxid tartalmára.

Mivel a kétkörös párologtató hűtés nagyon kevés villamos energiát használ, a rendszer szén-dioxid-kibocsátása rendkívül alacsony. 

Az Oxycom IntrCooll már most megfelel, vagy jobban mondva túlszárnyalja a Párizsi Megállapodás által a hűtési berendezésekre vonatkozóan 2050-re kitűzött célokat. Az IntrCooll GWP-je (globális felmelegedési potenciál) gyakorlatilag 0, azaz a nullával egyenértékű.

TC leaf in hand

Energetikailag korszerű beruházás

Mivel az adiabatikus hűtés bizonyítottan fenntartható hűtési techológia, a párologtató hűtőrendszerek jogosultak az energetikai beruházási kedvezményre és a TAO támogatásokra. Ez akár 30-60%-os nettó előnyt jelenthet, ami jóváíródik teljes beruházás után. Más országokban is léteznek helyi támogatások a fenntartható technikákhoz, beleértve az adiabatikus hűtést is.

Adiabatikus hűtés vs hagyományos légkondicionáló

Az adiabatikus hűtés, ugyan a természet erejét használja egy épület hűtésére, mégis sokkal energiatakarékosabb, mint a hagyományos légkondicionáló. Az IntrCooll EER-értéke akár 30-40 is lehet, míg a hagyományos légkondicionáló EER-értéke 10-szer alacsonyabb. Továbbá, a légkondicionálók teljesítménye 25 ℃-tól felfelé drasztikusan csökken, ha szellőztetéssel kombináljuk a hűtést; ennek eredményeképpen a COP jelentősen csökken. Ennek következtében a kívánt hőmérséklet biztosításához drasztikusan megnő az energiafogyasztás. Mint fentebb látható, egy adiabatikus hűtő folyamatosan növeli a hűtési teljesítményét, ahogy a hőmérséklet emelkedik, anélkül, hogy az energiafogyasztás szignifikánsan növekedne.

direkt-indirekt-adiabatikus-hutes
Az ábra egy példát mutat az IntrCooll kétkörös adiabatikus léghűtők és a hagymoányos légkondícionálók EER-értéke közötti drámai különbségre. Minél magasabb a külső levegő hőmérséklete, annál nagyobb a különbség a kétkörös adiabatikus hűtő és a hagyományos légkondícionáló berendezések EER értékei között.
Challenges and opportunities book
leaf_white

Kihívások és lehetőségek az energiahatékony klímaszabályozásban

Számos kis- és nagyvállalat választott minket.

Kapcsolódó bejegyzések

a-viz-mint-huto

A víz, mint hűtőközeg

Ebben a blogban elmagyarázzuk, hogy miért kiváló alternatívája a víz a hagyományos légkondicionáló berendezésekben használt, ózonlebontó R-22 hűtőközegnek.

adiabatikus-hutes-parolgas

Párologtató hűtés: mi az és hogyan használhatja ki?

A „klímaberendezés” szó hallatán a legtöbben azonnal a mechanikus hűtésre, például a légkondicionálóra gondolnak. Vannak azonban más módszerek is a beltéri klíma szabályozására. Ez a blog elmagyarázza a párologtató hűtés alapelveit, és azt, hogy milyen előnyökkel járhat.

kor

Mitől innovatív az indirekt/direkt (kétkörös) adiabatikus hűtés a direkt (egykörös) adiabatikus hűtéshez képest?

Ebben az interjúban Kor Foekens az OxyCom kereskedelmi igazgatója elmagyarázza, hogy a direkt (egykörös) adiabatikus hűtéssel kapcsolatos előítéletek az indirekt/direkt (kétkörös) adiabatikus hűtéssel kapcsolatban miért tartoznak a múltba, mitől számít innovációnak a kétkörös adiabatikus hűtőrendszer.

Gazdálkodjon okosan
az energiával!

10-ből 8 vállalat milliókat bukik a nem megfelelő hűtéstechnikai rendszerek miatt.
Ne kövesse a példájukat!