Az adiabatikus hűtés költségei

oxycom_green_leaf

Megfizethető és fenntartható klimatizálás kétkörös adiabatikus hűtéssel

Az, hogy mennyibe kerül az adiabatikus hűtéssel kapcsolatos beruházás, a használt párologtató rendszer típusától, valamint a szükséges hűtés és szellőzés mennyiségétől függ. 

Az egykörös adiabatikus hűtési rendszerek több áramot és vizet igényelhetnek, mint a kétkörös megoldások, és nagyobb terek vagy épületek esetében több adiabatikus hűtőberendezésre is szükség lehet az optimális hűtés és szellőzés biztosításához. Mindazonáltal az alábbiakban azt találja, hogy a kétkörös adiabatikus hűtés megfizethető és fenntartható megoldás a komfortos és egészséges munkahelyi klíma megteremtésére.

Energiatakarékos-e az adiabatikus hűtés?

A rövid válasz: igen, a párologtató hűtés nagyon energiatakarékos. Az adiabatikus hűtés a bolygó legerősebb és leggyakrabban előforduló természetes hűtőközegét, a vizet használja a levegő hűtésére. Az Oxycom kétkörös adiabatikus hűtőrendszere esetében ez azt jelenti, hogy az IntrCooll hűtési kapacitásának 95%-át a víz természetes párolgási folyamata biztosítja. 

A víz elpárolgásához szükséges energiát hő formájában (párolgáshő) a levegőből vonjuk el. A párologási folyamatot szabályozó motoros ventilátor és a víz keringető szivattyú összesen 1 kWh villamos energiát igényel, és akár 40 kWh hűtési teljesítményt biztosíthat. Ennek eredményeképpen az IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtési rendszer a mechanikus (kompresszoros) hűtőberendezésekhez képest akár 90%-kal kevesebb energiát használ, miközben folyamatosan biztosítja a megfelelő és hatékony friss levegős szellőztetést.

Ezen túl az IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtés hatékonysága a külső környezeti hőmérséklet növekedésével folyamatosan javul, mivel a melegebb-szárazabb külső levegő több nedvességet képes felvenni, így a rendszer több vizet tud elpárologtatni. Ilyenkor az energiafogyasztás növelése nélkül több vizet lehet elpárologtatni, és így nagyobb hűtőteljesítményt lehet biztosítani.

adiabatikus-hutes-grafikon
Az ábra egy példát mutat az IntrCooll és egy hagyományos légkondicionáló berendezés elektromos és vízköltségei közötti drámai különbségre.

Az adiabatikus hűtés üzemeltetési költségei

Az adiabatikus hűtés működési költségei két összetevőből tevődnek össze: minimális villamosenergia (ventilátor és szivattyú munka)- és a vízfogyasztásból. 

Az, hogy mennyi áramra és vízre van szükség a hűtéshez és a szellőztetéshez, a használt párologtató hűtőrendszer típusától, a hűtendő csarnok tulajdonságaitól, valamint a külső környezeti adottságoktól függ.

A fent leírtak szerint az IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtőrendszerben a párologtatási folyamatot szabályozó ventilátornak 1 kWh villamos energiára volt szüksége ahhoz, hogy 40 kWh hűtési teljesítményt és folyamatos-szabad szellőzést biztosítson.

Összehasonlításképpen, egy hagyományos légkondicionáló berendezésben 1 kWh villamos energia körülbelül 3 kW hűtési teljesítményt biztosít folyamatos-szabad szellőzés nélkül. Ezeknél a rendszereknél a szellőzés további villamos energiát (ventilátor munkát) igényel.

Ami a vízfogyasztást illeti, példának okáért az IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtőrendszer óránként mindössze 1 m3 vizet igényel 695 kW hűtőteljesítmény biztosításához. 

A direkt (egykörös) adiabatikus hűtőrendszerekhez képest az IntrCooll akár 30%-kal kevesebb vizet használ.

adiabatikus-hutes-energia
A hagyományos légkondícionálók és a kétkörös adiabatikus hűtés üzemeltetési költségeinek a szemléltetése
Challenges and opportunities book
leaf_white

Kihívások és lehetőségek az energiahatékony klímaszabályozásban

Kapcsolódó bejegyzések

a-viz-mint-huto

A víz, mint hűtőközeg

Ebben a blogban elmagyarázzuk, hogy miért kiváló alternatívája a víz a hagyományos légkondicionáló berendezésekben használt, ózonlebontó R-22 hűtőközegnek.

adiabatikus-hutes-parolgas

Párologtató hűtés: mi az és hogyan használhatja ki?

A “klímaberendezés” szó hallatán a legtöbben azonnal a mechanikus hűtésre, például a légkondicionálóra gondolnak. Vannak azonban más módszerek is a beltéri klíma szabályozására. Ez a blog elmagyarázza az adiabatikus hűtés alapelveit, és azt, hogy milyen előnyökkel járhat.

kor

Mitől innovatív az indirekt/direkt (kétkörös) adiabatikus hűtés a direkt (egykörös) adiabatikus hűtéshez képest?

Ebben az interjúban Kor Foekens az OxyCom kereskedelmi igazgatója elmagyarázza, hogy a direkt (egykörös) adiabatikus hűtéssel kapcsolatos előítéletek az indirekt/direkt (kétkörös) adiabatikus hűtéssel kapcsolatban miért tartoznak a múltba, mitől számít innovációnak a kétkörös adiabatikus hűtőrendszer.

Gazdálkodjon okosan
az energiával!

10-ből 8 vállalat milliókat bukik a nem megfelelő hűtéstechnikai rendszerek miatt.
Ne kövesse a példájukat!