Ipari hűtés és szellőztetés adiabatikus hűtéssel

oxycom_green_leaf

Megfelelő hűtési és szellőztetési megoldás minden iparág számára

Jól ismert, hogy komfortos és optimális munkakörnyezetben mind a munkavállalók, mind a gépek jobban teljesítenek. 

Az ipari párologtató hűtés, azaz párahűtés tökéletes megoldást nyújt a termelési létesítmények számára a komfortos, egészséges és produktív környezet kialakításához. 

Az Oxycom IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtési technológiája a fémipartól az élelmiszeriparig minden iparágban alkalmazható.

 

Egészséges, jól átszellőztetett munkahely

Egyes ipari folyamatok sok hőt, gázt, gőzt és port bocsátanak ki. Az ilyen körülmények között végzett munka káros az egészségre és az általános jólétre. Ezért elengedhetetlen, hogy megfelelő szellőztető rendszerrel rendelkezzen.

 A kétkörös adiabatikus hűtés a légkiszorításos hűtés elvén működik. Folyamatosan friss-hűvös levegőt fújunk be a gyártó csarnokba, és miután átöblítjük és átkeringetjük azt a belső térben, egy kivezető nyíláson keresztül természetes vagy mesterséges módon elvezetjük. A friss-hűvös levegő ékszerűen kiszorítja a bent kialakult szennyezett-meleg csarnok levegőt, akárcsak a hidegfront a meleget. 

A folyamatos-intenzív szellőztetés teljesen felfrissíti a beltéri levegőt, óránként többször (akár 6-8x) is. A folyamatos hűtve szellőztetés eredményeként az ipari létesítmény belső munkaállomásaitól távozik a hő, a gázok, a gőzök, a por, a káros anyagok és – mint manapság már mindannyian tudjuk – a vírussal fertőzött aerosolok.

Optimális páratartalom a grafikai, műanyag- és csomagolóipar számára

A túlzott nedvesség káros hatással lehet az olyan anyagokra, mint a papír és a műanyag, ami aggodalomra adhat okot az adiabatikus hűtés alkalmazásával kapcsolatban a grafikai és műanyagiparban. 

A kétkörös (indirekt/direkt) adiabatikus hűtőrendszer azonban biztosítja, hogy a páratartalom optimális értékek között maradjon, és minimálisra csökkenti az anyag deformálódásának, a statikus feltöltődésnek, és a magas porterhelésnek az esélyét. 

Továbbá a kétkörös adiabatikus hűtés éppen optimális és kiegyensúlyozott belső páratartalmat biztosít, ami megakadályozza a kondenzációt a hűtött formákon, így optimális hűtési megoldás a grafikai, a műanyag, és a csomagolóipar számára.

 

Élelmiszerbiztonság és higiénia az Oxycom szabadalmaztatott kétkörös adiabatikus hűtésével.

Az élelmiszeriparban az élelmiszerbiztonság a legfontosabb prioritás. Mivel az párologtató hűtés páradús-friss levegőt használ a hűtéshez, egyesek aggályosnak tartják, hogy ez az adiabatikus folyamat nem higiénikus, és mindenféle baktériumot és gombát tartalmazhat. Már csak azért is, mert a levegő a párahűtési folyamat során egy nedvesített betéten áramlik keresztül – ami ideális táptalaj a gombák és baktériumok számára. 

Annak érdekében azonban, hogy a gombák és baktériumok ne telepedjenek meg a nedvesítő betéten és ne kerüljenek a gyártócsarnokba befújt légáramba, az IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtőrendszerben a párologtató betéteket 24 óránként teljesen megszárítják, ami teljes biosokkot eredményez, és elpusztít mindent, ami esetleg ezidő alatt megtelepedett a párologtató betéten, azaz a béléstesten. 

Az IntrCooll kétkörös adiabatikus léghűtő berendezés továbbá nem porlaszt víz mikrocseppeket aerosolok formájában a légáramba, hanem a párologtató betét felületén a folyékony víz halmazállapotot vált, elpárolog, és vízgőzzé válik. 

A vízben lévő patogének, baktériumok és vírusok csak aerosolokkal (mikrocseppekkel) terjednek, nem képesek halmazállapotot váltani, így az IntrCooll párologtató hűtő rendszerből nem kerülhetnek a légáramba, ezáltal az ipari létesítmény belterébe.

Ezenkívül az IntrCooll az alumíniumból készült, szabadalmaztatott Oxyvap® párologtató betétet használja a víz párologtatására, amely nem csak, hogy szervetlen anyagból készült, de többek között antibakteriális ezüstion bevonattal rendelkezik, amely megakadályozza a baktériumok és gombák szaporodását a párologtató felületen. 

Az OxyVap egyedülálló abban is, hogy VDI 6022 német-higiéniai tanúsítvánnyal rendelkezik. Az IntrCooll-berendezés ezen felül UV-C vízfertőtlenítő rendszerrel is kiegészíthető. Így az Oxycom kétkörös adiabatikus hűtőrendszere optimális higiéniát biztosít az élelmiszeripari gyártóüzemekben és épületekben is egyaránt.

Stabil és optimális klímaszabályozás a nagy pontosságú folyamatokhoz

Minden esetben elvárható, hogy a munkahelyen állandó és egyenletes hőmérséklet és páratartalom uralkodjon. A nagy pontosságú alkatrészekkel való munka során azonban a stabil hőmérséklet fenntartása létfontosságú a gyártási folyamat szempontjából. 

A precíziós fémmegmunkálás például mindenkor stabil hőmérsékletet igényel, mivel a hőmérséklet-ingadozás károsan hat a munkadarabok pontos tűréshatáraira. A kétkörös adiabatikus hűtés mindenkor stabil belső klímát biztosít, egész évben 19 °C alatt tartva a befújt hőmérsékletet, 24-27 °C között tartva a belső hőmérsékletet, és RH40-60% között tartva a belső relatív páratartalmat.

Challenges and opportunities book
leaf_white

Kihívások és lehetőségek az energiahatékony klímaszabályozásban

Kapcsolódó bejegyzések

a-viz-mint-huto

A víz, mint hűtőközeg

Ebben a blogban elmagyarázzuk, hogy miért kiváló alternatívája a víz a hagyományos légkondicionáló berendezésekben használt, ózonlebontó R-22 hűtőközegnek.

adiabatikus-hutes-parolgas

Párologtató hűtés: mi az és hogyan használhatja ki?

A “klímaberendezés” szó hallatán a legtöbben azonnal a mechanikus hűtésre, például a légkondicionálóra gondolnak. Vannak azonban más módszerek is a beltéri klíma szabályozására. Ez a blog elmagyarázza az adiabatikus hűtés alapelveit, és azt, hogy milyen előnyökkel járhat.

kor

Mitől innovatív az indirekt/direkt (kétkörös) adiabatikus hűtés a direkt (egykörös) adiabatikus hűtéshez képest?

Ebben az interjúban Kor Foekens az OxyCom kereskedelmi igazgatója elmagyarázza, hogy a direkt (egykörös) adiabatikus hűtéssel kapcsolatos előítéletek az indirekt/direkt (kétkörös) adiabatikus hűtéssel kapcsolatban miért tartoznak a múltba, mitől számít innovációnak a kétkörös adiabatikus hűtőrendszer.

Gazdálkodjon okosan
az energiával!

10-ből 8 vállalat milliókat bukik a nem megfelelő hűtéstechnikai rendszerek miatt.
Ne kövesse a példájukat!