A beltéri légszennyezés tényleg ötször veszélyesebb, mint a kültéri?

Tudta, hogy egy átlagos ember zárt térben tölti az ideje 90%-át? Mégsem fordítunk kellő figyelmet a beltéri levegő minőségére. Pedig a beltéri levegő minősége akár ötször szennyezettebb lehet, mint a kültéri levegő, ami közvetlen hatással van a jólétünkre, a termelékenységre, és az életminőségünkre is. Kétség sem férhet hozzá, hogy a beltéri levegő minősége (IAQ) kritikus fontosságú az egészségünk szempontjából.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a légszennyezés jelenti a legnagyobb környezeti veszélyt az emberi egészségre nézve. A világon tíz emberből kilenc szennyezett levegőt lélegzik be, ami évente több mint 7 millió korai halálesetet okoz a kültéri és a háztartási légszennyezés együttes hatása miatt. A 7 millióból 4 millió haláleset a beltéri légszennyezéssel hozható összefüggésbe.

A rossz beltéri levegőminőség okai

A beltéri levegőminőség (IAQ) az épületekben és építményekben, illetve azok környezetében lévő levegő minőségére utal. A rossz beltéri levegőminőség komoly aggodalomra ad okot, mivel hatással lehet az épületben tartózkodók egészségére, kényelmére, jólétére és termelékenységére, és olyan tünetekhez vezethet, mint a fejfájás, fáradtság, koncentrációs zavarok, légzési nehézségek és egyéb tüdőproblémák.

Az ipari és kereskedelmi épületekben számos forrása lehet a beltéri levegőszennyezésnek, melynek pontos mértéke attól függ, hogy a szennyező anyagból mennyi jut ki, mennyire minősül veszélyesnek a kibocsátás, és, hogy képesek vagyunk-e eltávolítani a problémát okozó anyagokat.

A modern épületek légzáróságának drámai növekedése és a szellőzés hiánya jelentősen befolyásolta a beltéri levegő minőségét (IAQ) az elmúlt években. Tény és való, hogy az épületek légmentesebbé tételével energiahatékonyabb üzemeltetést teszünk lehetővé, de ezzel egyidejűleg megnehezítjük a rossz minőségű levegő távozását is. Utóbbi negatív hatással lehet az egészségre, sőt a gazdaságra és a környezetre is.

A beltéri levegőminőség és a járványok kapcsolata

A COVID-19 elterjedése hívta fel a világ figyelmét a beltéri környezet egészségre gyakorolt hatásaira. Az elmúlt évtized során a kutatók számos tanulmányt publikáltak az aeroszolok és a kórokozók terjedése közötti kapcsolatról. Íme egy kis ízelítő a legfontosabb megállapításokból!

  • A SARS-CoV-2 kis aeroszolcseppek útján képes elterjedni a környezetben.
  • A légszennyezés mértéke összefüggésbe hozható a COVID-19 halálozási arány növekedésével.
  • A COVID-19 új alapértéket hozott a levegőminőség vizsgálatában, mely a légszennyezés csökkentésére irányuló stratégiákban használatos.

Az egészséges beltéri környezet jelentős szerepet játszik a fertőzések kockázatának csökkentésében. A levegő folyamatos frissítésével jelentősen csökken a CO2-tartalom, és ezzel együtt az aeroszolok koncentrációja is.

Az éghajlatváltozás sem kedvez a beltéri levegőminőségnek

Az éghajlatváltozás súlyosbíthatja a beltéri környezeti problémákat, tekintve, hogy óriási mértékben nő a légkondícionáló megoldások száma, ami magasabb energiafogyasztást eredményez. Ezen energiaigények kielégítéséhez fosszilis tüzelőanyagok elégetésére van szükség (pl. szén és olaj), amelyek növelik a légszennyezést és hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázokat termelnek, hozzájárulva az éghajlatváltozáshoz. Ez az oka annak, hogy nehéz megtalálni az egyensúlyt az egészséges és kényelmes beltéri környezet biztosítása és az alacsonyabb energiafogyasztás között. Az egyensúly eléréséhez olyan fenntartható innovatív megoldásokra van szükség, amelyek anélkül teremtenek ideális levegőminőséget, hogy káros hatással lennének az éghajlatra.

Az Oxycom klímavezérlése: út az egészséges beltéri levegőminőség felé

Az Oxycom természetes légkondicionáló megoldásai a közvetett/direkt adiabatikus párologtatással egészséges és kényelmes hűtést biztosítanak maximális szellőzéssel, hogy a hőmérsékletet kellemes szintre hozzák. Innovatív klímaberendezéseink gondoskodnak arról, hogy nyáron kellően hűvös, télen pedig kellően meleg legyen a helyiségekben – annyi bizonyos, hogy segítségükkel egész évben friss, szűrt levegővel szellőztethet. Hab a tortán, hogy rendszereink akár 90%-kal hatékonyabbak, mint a hagyományos rendszerek, így a dolgozók mindig optimális beltéri levegőminőséget kapnak, alacsony energia- és beruházási költségek mellett.

Megosztás:

Ipari megoldásaink

intrcooll

IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtés

Az IntrCooll természetes úton hűti a vizet és ezáltal a levegőt. Az eredmény: kevesebb nedvesség és komfortosabb környezet.

Adiabatikus_hutes_hutofal

PreCooll: Optimalizálja hűtőrendszerét.

A PreCooll által biztosított direkt adiabatikus előhűtő fal megkönnyebbülés a nagyteljesítményű hűtőjének – szellőző berendezésének

Legutóbbi híreink

Gazdálkodjon okosan
az energiával!

10-ből 8 vállalat milliókat bukik a nem megfelelő hűtéstechnikai rendszerek miatt.
Ne kövesse a példájukat!