A szellőzés és a páratartalom döntő fontosságú a vírusok ellen, még a korona után is

szellőztetés

Üzlettulajdonosként a lehető legbiztonságosabb környezetet szeretné biztosítani az alkalmazottaknak és az ügyfeleknek, valamint minimalizálni a vírusok terjedésének kockázatát? A jó szellőzés, a szűrés és a páratartalom csökkenti a kórokozók, például a COVID-19 terjedését. Ebben a bejegyzésben többet olvashat arról, hogyan terjednek a vírusok a munkakörnyezetben, és mit tehet ennek megelőzése érdekében.

A vírusok levegőben történő terjedése

A vírusok a levegőben is terjedhetnek. Köhögéssel és tüsszentéssel az orrban, a torokban vagy a tüdőben telepednek meg, és a levegőben apró cseppek útján fertőznek. Az emberek belélegezhetik ezeket a cseppeket, és megbetegedhetnek. A Yale kutatói rámutattak, hogy az emberek gyakrabban betegszenek meg, a levegőben terjedő vírusok által, főképp ha alacsony a páratartalom. Az olyan intézkedések mellett, mint a COVID-19 esetében a szociális távolságtartás, kulcsfontosságú a megfelelő beltéri páratartalom megteremtése.

„A Yale tudósai szerint a megfelelő páratartalom lassíthatja a koronavírus terjedését.”

Megfelelő páratartalom az egészséges munkakörnyezetért

A levegő kiszárad, amikor az épületeket fűtik, például a téli hónapokban. Ekkorra a friss, hideg külső levegő, amelyet az épületbe juttatunk, már száraz. A levegő fűtésével a levegő relatív páratartalma még tovább csökken (körülbelül 20%-ra). Ez a gyakorlatilag nedvességmentes levegő biztosítja a vírusok számára, hogy nagyobb távolságra terjedjenek. Ráadásul a vírusok tovább élnek a száraz levegőben, ami növeli a fertőzés kockázatát.

grafikon
A fertőzőképesség mértéke a beltéri páratartalom függvényében.

Prof. Dr. Akiko Iwasaki, a Yale Egyetem professzora azt állítja, hogy 50% körüli relatív páratartalom mellett a belélegzett vírusok visszaszorulnak, és erőteljes immunválasz alakul ki. Immunrendszerünk kevésbé képes védekezni a kórokozók ellen a száraz levegőben. A szervezet többek között a légutak nyálkahártyájával védekezik. A száraz levegő hatására a nyálka és a csillók (amelyek a nyálkahártyát borítják) a szánkban kevésbé képesek ellátni a feladatukat. A légutakban lévő rezgő szőrszálak szállítják a szennyezett nyálkát. A száraz levegő a szájban lévő nyálkát „ragacsossá” teszi. Ez akadályozza a sörték mozgását, és megnehezíti a nem kívánt betolakodók eltávolítását. Régebben teljesen normális volt, hogy egy lábas vizet tettek a tűzhelyre, hogy fenntartsák a lakótér páratartalmát. A modern otthonokban és épületekben a hangsúly főként a hőmérsékleten van, és kevésbé a levegő egészséges páratartalmán. Vannak azonban olyan innovatív beltéri klímamegoldások, amelyek egy kis nedvességet juttatnak a levegőbe, biztosítva, hogy a levegő páratartalma ne csökkenjen 40% alá. Az egyik ilyen megoldás az indirekt/direkt adiabatikus párologtatást használja, egy szuper fenntartható technikát, amely 100%-ban friss levegőt és egy kevés vizet használ.

Maximális szellőzés a biztonságos munkaterületért

A helyiségek hőmérsékletét az emberi kényelem fontos tényezőjének tekintik. A szellőzést és a levegő páratartalmát gyakran figyelmen kívül hagyják. A jogszabályok csak az egy főre jutó szükséges mennyiségű friss levegőről rendelkeznek. Ezt általában azzal indokolják, hogy a nagyobb szellőztetés több energiába kerül. A koronaválság kezdete óta egyre több tudós ismeri fel, hogy a már említett 50%-os relatív páratartalom mellett a maximális szellőzés is fontos tényező az egészség megőrzése szempontjából. Ha energiatakarékosan lehet szellőztetni, akkor célszerű ezt megtenni.

A REHVA szerint a szellőztetés légtisztítást biztosít, ami csökkenti a vírusrészecskék számát. Azzal, hogy tiszta levegőt juttatunk be kívülről, hígítjuk és kiszorítjuk a szennyezett levegőt az épületben. Minél gyakrabban szellőztetünk egy helyiséget óránként, annál tisztább lesz a levegő.

Szellőztetési megoldások az ipar számára

A HVAC-ipar fontos feladata a technológia optimalizálása, hogy a fenti észrevételeknek megfeleljen anélkül, hogy az energiafogyasztás növekedne. Érdekes kihívás minden gyártó számára. Mivel gyakran látjuk, hogy az energiafogyasztás szabályozása érdekében gyakran csak korlátozott mennyiségű friss levegőt adagolnak a meglévő hűtőrendszerekhez.

A helyiségek gyakori friss levegővel történő szellőztetése és ezáltal a páratartalom optimalizálása csökkenti a kórokozók terjedésének esélyét, és egészséges és kényelmes munkakörnyezetet biztosít. A természetes indirekt/direkt párologtató hűtés maximális szellőzést biztosít, hogy a hőmérsékletet kellemes szintre hozza. Az ezt a technológiát alkalmazó rendszerek akár 90%-kal hatékonyabbak a hagyományos rendszereknél.

Szívesen segítünk Önnek biztonságos, egészséges és kényelmes munkakörnyezetet teremteni.

Ha további információt szeretne kapni erről az új párologtató hűtési és szellőztetési technikáról, tekintse meg a „mi az a párologtató hűtés” című weboldalunkat. Ön is felteheti kérdéseit az egészséges és optimális beltéri klímát illetően. Szakértőink szívesen válaszolnak rájuk.

Megosztás:

Ipari megoldásaink

intrcooll

IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtés

Az IntrCooll természetes úton hűti a vizet és ezáltal a levegőt. Az eredmény: kevesebb nedvesség és komfortosabb környezet.

Adiabatikus_hutes_hutofal

PreCooll: Optimalizálja hűtőrendszerét.

A PreCooll által biztosított direkt adiabatikus előhűtő fal megkönnyebbülés a nagyteljesítményű hűtőjének – szellőző berendezésének

Legutóbbi híreink

Gazdálkodjon okosan
az energiával!

10-ből 8 vállalat milliókat bukik a nem megfelelő hűtéstechnikai rendszerek miatt.
Ne kövesse a példájukat!