A víz mint hűtőközeg

Kereskedelmi igazgatónk gondolatai a fenntartható hűtésről

„Az emberek valamelyest még mindig vonakodnak az adiabatikus hűtéstől”állítja Kor Foekens, az Oxycom kereskedelmi igazgatója. Hozzátette: “Az ismeretlen elővigyázatosságot szül. Az emberek nem ismerik eléggé a hűtés ezen formáját, és épp emiatt nem is tudják, milyen felhasználási lehetőségeket rejt. Számos előítélet kering az adiabatikus hűtéssel kapcsolatban – többek között az, hogy szubtrópusi beltéri klímát teremt, Legionella-fertőzést okozhat, drága és bonyolult, párás éghajlaton nem hatékony, nem fenntartható, és a legkevésbé sem hatékony. Szeretnénk eloszlatni ezeket a tévhiteket az emberek fejében.“

Mi fán terem az adiabatikus hűtés?

“Az adiabatikus hűtés egy párolgásos hűtés. Az alapját az adja, hogy a víz elpárologtatásával a levegő lehűlmagyarázza Kor Foekens. “Ez egy egyszerű hűtési módszer, amely évszázadok óta létezik – sok ipari szereplő viszont egyáltalán nem ismeri az új adiabatikus hűtési technikákat. Mi az Oxycomnál nap mint nap azon dolgozunk, hogy innovatív módszereket találjunk a hagyományos hűtési technikák szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére. Hozzánk köthető annak az adiabatikus hűtési technológiának a kifejlesztése is, amivel akár 90 százalék energiafogyasztás és CO2 kibocsátás takarítható meg.

Az adiabatikus hűtés evolúciója

A régi adiabatikus hűtési technológia hátránya az általa teremtett páratartalom szintben rejlett. Az Oxycom újításai kifejezetten ezt kívánták ellensúlyozni – az IntrCooll 7°C-os mélyhűtést tesz lehetővé, és akár 60%-kal csökkenti a páratartalmat. “A technológia szuperhatékonynak bizonyul, mivel 1 köbméter víz elpárologtatásával akár 695 kW hűtőteljesítményre is képes. Hab a tortán, hogy a hagyományos légkondícionálókhoz képest mintegy 90 százalékos energia-és CO2 megtakarítást eredményez – emeli ki Kor Foekens.

Energiatakarékos hűtés a nyári forróságban

A párolgó víz hatalmas hűtési ereje a PreCool-ban is megmutatkozik. Az egyre csak emelkedő hőmérséklet azt eredményezi majd, hogy nem lesz elegendő a meglévő hűtőrendszerek hűtési kapacitása, ami üzemzavarokhoz, és minőségromláshoz vezethet. A PreCooll segítségével viszont mindez elkerülhető. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyári forróságban is remekel ez az innováció. Hollandiában 16°C-ra, a melegebb régiókban pedig 25°C-ra hűti a levegőt. Segítségével 40 százalékkal csökkenthető a gyárak energiafogyasztása, és 20 százalékkal növelhető a hűtési kapacitás.

Legionella elleni védelem

“Nem telepednek meg baktériumok a rendszereinkben. Nincs dolgunk a legionellával” – állítja Kor Foekens. Hozzáteszi: “A legionella aeroszolokban fordul elő, de a mi rendszereinknél nem szabadul fel aeroszol, mivel a víz elpárolog a hőcserélőnk felületéről.”

“Mindent megteszünk annak érdekében, hogy rendszereink baktériummentesek legyenek. Az Oxycom által világszerte szabadalmaztatott HydroChill uszonytechnológia alumínium alapon vízelnyelő bevonattal rendelkezik, amely ezüstionokat tartalmaz a baktériumok szaporodásának megakadályozása érdekében” – mondja Kor Foekens.

“A vezérlőrendszer biztosítja, hogy naponta egyszer a párologtató felület kiszáradjon. Ennek köszönhető, hogy minden lehetséges baktériumszaporulatot sikerül megfékeznünk.” A HydroChill lamellák anyaga ráadásul VDI 6022 higiéniai tanúsítvánnyal rendelkezik. De ez még nem minden. Az IntrCooll G4-, M5- vagy F7-szűrőket is használ a légbeszíváshoz.

Hűtés két lépésben

“Az épületek és kereskedelmi helyiségek hűtése egyre fontosabbá válik. A nyarak egyre hosszabbak és melegebbek. Ha a munkakörnyezetben meleg van, az hatással van az emberekre” – mondja Kor Foekens.
A termelékenység csökken, és megnő a hibázás lehetősége is. Megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett viszont sokkal kellemesebb dolgozni. Vegyük csak példának a Jumbo Raalte online vásárlásra szolgáló elosztóközpontját!

Egy 5800 5800 m2 alapterületű épületről van szó, ahol nagyon fontos, hogy a hőmérséklet ne haladja meg a 25 °C-ot, hisz olyan élelmiszereket tárolnak ott, amelyek nagyon érzékenyek a hőmérsékletre (pl. csokoládét). Korábban a személyzetnek hűvösebb helyre kellett vinnie a csokoládékat, amikor a kültéri hőmérséklet megemelkedett. Most, hogy adiabatikus hűtést alkalmaznak, a beltéri hőmérsékletük nem haladja meg nyáron a 24 °C-ot – akkor sem, ha a kültéri hőmérséklet eléri a 38 °C-ot. A Jumbo Raalte olyannyira elégedett a készülékek nyújtotta klímával, hogy további 4 IntrCooll plus rendszert tervez telepíteni. Legelőször az élelmiszerekre helyezték a hangsúlyt, most pedig készek arra, hogy kellemes munkakörnyezetet teremtsenek a munkavállalók számára is.

Energiatakarékos légkondicionálás

A Canon venlo-i telephelyén 16 IntrCooll Plus és 16 szellőzőmodul található a tetőn. Sajátosságuk, hővisszanyerő modullal rendelkeznek, amivel télen is lehet szellőztetni. A rendszerek telepítése előtt gyakran előfordult, hogy nyáron 40 °C fölé emelkedett a hőmérséklet a telephelyen. Mióta azonban az IntrCooll Plus-t alkalmazzák, csak az év legmelegebb napjain lépik át a 25 °C-ot.

“Az alkalmazottak eleinte nagyon szkeptikusak voltak, de a rendszer rövid idő alatt meggyőzte őket. Azonnal észlelték a különbséget. Gyakran halljuk, hogy az emberek már fél óra elteltével megjegyzik, hogy végre kellemes idő van. Mind a Jumbo, mind a Canon épületeiről elmondható, hogy rosszul szigeteltek. Ha bármelyikbe is légkondicionáló rendszert telepítenünk, akkor minden bizonnyal borsos árat fizetünk a villanyszámláért” – mondja Kor Foekens. Hozzáteszi: “Ha a két vállalat energiafogyasztását nézzük, már most megfelelnek a Párizsi Éghajlatváltozási Megállapodás 2050-es követelményeinek a hűtés tekintetében.”

Hűtés ipari pékségek számára

A Sinnack Backspezialitäten, német vállalat az egyik legnagyobb ügyfél, amely hűtésre használja az
IntrCoollt. Az általuk kisütött kenyér hűtésekor egy kis nedvességet juttatunk a levegőbe, ami megakadályozza, hogy a pékáruk kérge túl kemény legyen. Hogy miért fontos mindez? A kemény héjjal rendelkező pékáruknál könnyebben elszakad a fóliás csomag. A Sinnack ezért kényszerült arra korábban, hogy vastagabb fóliával csomagolja a kenyeret. A rendszerünk segítségével viszont csökkenthetik az ezzel járó gyártási költségeket, hisz gondoskodunk arról, hogy puhábbak legyenek a termékek kérgei. A Sinnack mostanra elérte a 90 százalékos energiamegtakarítást, és megtapasztalta, hogy a rendszereink beszerzési költsége tényleg megtérül egy éven belül.

Hűtés kémiai hűtőközeg nélkül

Kémiai hűtőközeg nélkül is lehet hűteni! Ausztriai partnerünk, az Infranorm Technology ezt mutatta meg az IntrCooll segítségével – úgy hűtötte le a Kiefel Packaging 2100 m2-es csarnokát, hogy közben 87 százalék energiamegtakarítást ért el a víz erejével. Ezzel érdemelte ki az Energy Globe Award 2020 díjat.

Megosztás:

Ipari megoldásaink

intrcooll

IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtés

Az IntrCooll természetes úton hűti a vizet és ezáltal a levegőt. Az eredmény: kevesebb nedvesség és komfortosabb környezet.

Adiabatikus_hutes_hutofal

PreCooll: Optimalizálja hűtőrendszerét.

A PreCooll által biztosított direkt adiabatikus előhűtő fal megkönnyebbülés a nagyteljesítményű hűtőjének – szellőző berendezésének

Legutóbbi híreink

Gazdálkodjon okosan
az energiával!

10-ből 8 vállalat milliókat bukik a nem megfelelő hűtéstechnikai rendszerek miatt.
Ne kövesse a példájukat!