Az adatközpontok legjelentősebb kihívásai nyáron

adatköztpont

Az adatközpontoknak 99,8%-os szerverüzemidőt kell garantálniuk ügyfeleiknek. Ez azt jelenti, hogy az adatközpontoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a szerverek működőképesek maradjanak – a rendszeres karbantartástól kezdve a megfelelő ipari hűtésig, még akkor is, amikor a kritikus pillanatokban a külső hőmérséklet emelkedik. Az elmúlt évek forró nyara bebizonyította, hogy sok adatközpontban a meglévő hűtőberendezések nincsenek felkészülve a rendkívül magas hőmérsékletre. A hűtőberendezések nehezen tudják biztosítani a szükséges hűtési kapacitást az új hőmérsékleti csúcsok alatt, és időnként meghibásodnak. Az energiafogyasztásra vonatkozó előírt korlátozásokkal kombinálva ez rémálomszerű forgatókönyv minden adatközpont számára. Ebben a bejegyzésünkben közelebbről megvizsgáljunk a problémát, és egyúttal megoldást is kínálunk.

A szerverek megbízhatósága a legnagyobb gond

A szerverek megbízhatósága minden adatközpont számára a legfontosabb szempont. A hűtőberendezéseknek kell biztosítaniuk ezt a megbízhatóságot. Sok adatközpont több mint ötéves, és még évekig ki kell tartaniuk. Ezekben az adatközpontokban a hűtőgépek azonban nem képesek kezelni az utóbbi évek magas külső hőmérsékleteit. Megoldást jelenthet a régebbi berendezések lecserélése új, nagyobb teljesítményű, a szélsőséges hőmérsékleten is optimális működést biztosító hűtőberendezésekre – magas költségekkel. Ráadásul ezek a nagyobb teljesítményű hűtőgépek sokkal több energiát fogyasztanak, ami sok adatközpont számára nem opció.

Környezettudatosság és fenntarthatóság

Az adatközpontok nagy energia-fogyasztók, ezért a vállalatokra vonatkozó jelenlegi fenntarthatósági követelmények miatt nagyító alá kerülnek. Emellett a helyi és regionális önkormányzatok gyakran korlátozzák az adatközpontok energiafogyasztását. Ez viszont következményekkel jár az adatközpont teljes szerverkapacitásának garantálásához néha szükséges maximális csúcsteljesítményre. Az energia az adatközpontok számára sem ingyenes. Emellett egyre inkább tudatosul, hogy a központoknak hatékonyabbá kell tenniük az energiafogyasztást.

PUE (energiafelhasználás hatékonysága)

Az 1,5-es PUE meglehetősen átlagos; a cél az 1,05-ös PUE elérése. A PUE az adatközpont teljes energiafogyasztásának és magának a számítógépes berendezésnek az energiafogyasztása közötti arányt jelenti. Ha egy adatközpontban egy 100 wattos szerver működtetéséhez 150 wattos teljesítményt használnak fel, akkor a PUE 1,5. Az 50 wattos különbséget az olyan berendezésekre, mint például a hűtőrendszerek, használják fel. Egy kereskedelmi adatközpontban a PUE 1,2 (egy évnél fiatalabb adatközpont) és 2 (öt évnél idősebb adatközpont) között változik, vagy akár 2-nél is több lehet (ez a vállalatokon belül sok szerverszobára vonatkozik). Egy adatközpontban Ön mint ügyfél ezen 100 watt alapján fizet. Egy alacsony PUE-vel rendelkező adatközpont ezért alacsonyabb kWh-árat kínálhat ügyfeleinek.
A társ-lokációk, ahol harmadik féltől származó adatokat dolgoznak fel/tárolnak, inkább hűtőkészülékeket használnak a kívánt pontos hűtési igények kielégítésére.
Azok a vállalatok, amelyek adatközpontokat használnak saját adataik feldolgozására, a szerverek működésének fenntartása érdekében valamivel nagyobb mozgásteret engednek meg a kívánt hőmérsékletekben. Ilyenkor gyakran választják az adiabatikus hűtést, hogy a lehető legalacsonyabb PUE-t és jelentősen kevesebb energiafelhasználást érjenek el.

Két legyet üt egy csapásra az adiabatikus előhűtéssel

Szerencsére létezik hatékony és fenntartható megoldás a meglévő és új hűtőrendszerek optimalizálására. Az adiabatikus hűtés beépítése a hűtőgépek elé növeli e gépek megbízhatóságát és csökkenti a teljes energiafogyasztást. Az előhűtő biztosítja, hogy a külső levegőt közvetlen párologtató hűtéssel hűtsék le, mielőtt az a kondenzátorba kerülne. Ennek eredményeként maguknak a hűtőgépeknek nem kell olyan keményen dolgozniuk, hogy elérjék a kívánt hőmérsékletet; a csúcsáram drasztikusan csökken, és megszűnik a meghibásodás kockázata.

A PreCooll – az Oxycom adiabatikus előhűtése

A PreCooll, az Oxycom adiabatikus előhűtőrendszere egy könnyen telepíthető moduláris rendszer, amely bármely léghűtéses hűtő elé telepíthető. Mivel a PreCooll párologtató közege nem cellulózból, hanem alumíniumból készül, a rendszer sokkal hosszabb élettartammal rendelkezik, mint más előhűtők. A PreCooll optimális nyomásesés aránya rendkívül alacsony a cellulóz párologtatóközegekhez képest. Az abszolút páratartalomra vonatkozó párologtatási hatásfok 91,9%, 44 Pa, 2 m/s mellett. Az alacsony ellenállás nem okoz semmilyen zavart magukban a hűtőkben.

Telepíttessen adiabatikus előhűtést adatközpontjába most!

Megosztás:

Ipari megoldásaink

intrcooll

IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtés

Az IntrCooll természetes úton hűti a vizet és ezáltal a levegőt. Az eredmény: kevesebb nedvesség és komfortosabb környezet.

Adiabatikus_hutes_hutofal

PreCooll: Optimalizálja hűtőrendszerét.

A PreCooll által biztosított direkt adiabatikus előhűtő fal megkönnyebbülés a nagyteljesítményű hűtőjének – szellőző berendezésének

Legutóbbi híreink

Gazdálkodjon okosan
az energiával!

10-ből 8 vállalat milliókat bukik a nem megfelelő hűtéstechnikai rendszerek miatt.
Ne kövesse a példájukat!