Három ok, amiért az optimális szellőzés létfontosságú

ventillátor

Hollandiában komoly intézkedésként vezették be a koronavírus járvány terjedése idején. „Lehet tartani 1,5 méteres távolságot, de a megfelelő szellőzés hiányában ezek az intézkedések nem sokat érnek” – magyarázza Philomena Bluyssen, a TU Delft környezetvédelemi professzora. A levegőben terjedő kórokozók nagyon könnyen terjednek zárt helyiségekben. Ezért fontos, hogy a munkáltatók tiszta és jól szellőző munkaterületet biztosítsanak alkalmazottaiknak. Sajnos erre még kevés helyen figyelnek oda. Bejegyzésünkben elemezzük milyen következményei lehetnek egy rosszul szellőző munkaterületnek, és megoldást is kínálunk.

1. A szellőztetés megakadályozza a vírus gyors terjedését

Az aeroszolok és a szennyezés közötti kapcsolatra vonatkozó kutatások mára bizonyítottak. Az aeroszolok mennyisége a levegőben közvetlenül nem mérhető, de a kutatások egyértelmű összefüggést mutatnak a légzésből származó CO2 koncentrációja és az aeroszolok között. Minél magasabb a CO2-koncentráció egy helyiségben, annál magasabb az aeroszolok koncentrációja. Ebből arra lehet következtetni, hogy ha csökkentjük a helyiség CO2-tartalmát, akkor az aeroszolszennyezés lehetősége is csökken. Ezért a helyiségek optimális szellőztetése is jelentős szerepet játszik a szennyeződések redukálásában. A levegő folyamatos frissítésével a CO2-tartalom jelentősen csökken, és ezzel együtt az aeroszolok koncentrációja is.

2. A szellőzés pozitívan befolyásolja a koncentrációt és a közérzetet

Az emberek gyakran alábecsülik, hogy a megfelelő szellőzés mennyire fontos a közérzetünk szempontjából. A munkahelyi magas CO2-szint a kiváltó oka a dolgozók legtöbb fizikai panaszának. Ilyen például a fáradtság és a fejfájás. A (jó) szellőzés hiánya a legnagyobb és gyakran az egyetlen bűnös. Amellett, hogy az elegendő friss levegővel történő szellőztetés csökkenti az aeroszolok általi szennyeződés kockázatát, számos további előnye is van. Az optimális szellőzés növeli a koncentrációs szintet és az általános közérzetet a munkahelyen. Ezen túlmenően a megfelelő mennyiségű friss levegő akár 35%-kal is csökkentheti a betegszabadságok számát.  Ráadásul a szálló por, a nitrogén-oxid (NOx), az ózon (szmog) és a korom láthatatlan gyilkosok, amelyek hosszú távú károkat okoznak. A megfelelő szellőztetés megtisztítja a levegőt ezektől az anyagoktól.

3. Szellőztess, és a szakembereid jobban fogják érezni magukat.

A hiányzások redukálása, a vírusfertőzés kockázatának csökkentése, valamint a termelékenység és a munkavállalók általános jólétének növelése érdekében elengedhetetlen a munkakörnyezet megfelelő szellőztetése. Mégis azt látjuk, hogy a szellőzést gyakran elhanyagolják.  A rendelkezésre álló szakemberek nagy értéket képviselnek egy cég számára, és a munkaerőpiac szűkössége miatt, a vezetőség egyre több figyelmet fordít a munkavállalók kényelmére és biztonságára.

Fenntartható szellőztetés a Kétkörös adiabatikus rendszerrel

Az új technológiák, mint például a Kétkörös adiabatikus IntrCooll, lehetővé teszik, hogy a nagy kereskedelmi épületeket fenntartható módon optimális szellőzéssel lássák el. Az Oxycom szabadalmaztatott indirekt/direkt adiabatikus hűtőrendszere minden évszakban óránként többször fenntarthatóan szellőzteti az ipari épület teljes tartalmát. Így az alkalmazottak mindig optimális levegőminőséget kapnak, alacsony energia- és beruházási költségek mellett.

Megosztás:

Ipari megoldásaink

intrcooll

IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtés

Az IntrCooll természetes úton hűti a vizet és ezáltal a levegőt. Az eredmény: kevesebb nedvesség és komfortosabb környezet.

Adiabatikus_hutes_hutofal

PreCooll: Optimalizálja hűtőrendszerét.

A PreCooll által biztosított direkt adiabatikus előhűtő fal megkönnyebbülés a nagyteljesítményű hűtőjének – szellőző berendezésének

Legutóbbi híreink

Gazdálkodjon okosan
az energiával!

10-ből 8 vállalat milliókat bukik a nem megfelelő hűtéstechnikai rendszerek miatt.
Ne kövesse a példájukat!