Higiénia és szellőztetés az ipari pékségekben

tető

Az élelmiszeripar minden más ágazatához hasonlóan a pékségeknek is meg kell felelniük az egyre szigorúbb élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírásoknak. Ez logikus, mivel növeli és garantálja a termék minőségét. A szabályok betartását azonban megnehezíti a pékségekben általában uralkodó forró és kellemetlen levegő. Ennek a „trópusi” beltéri klímának a megkönnyítése a szigorú higiéniai előírások miatt gyakran nem egyszerű.

De hogyan oldható meg a pékségben a hőségprobléma a higiéniai előírások betartása mellett? Ez a blog választ ad erre a kérdésre.

Élelmiszer-biztonságos szellőztetés: tér-, hely- és folyamathűtés

A gyártási folyamat során felszabaduló rendkívüli hő lehűtéséhez megfelelő szellőztető rendszerre van szükség, amely hűtött levegővel hűti a helyiséget, a munkaállomásokat (helyben) vagy a hűtési zónákat (folyamat). Egy ilyen szellőzőrendszernek friss, hűtött és mindenekelőtt szűrt levegőt kell befújnia, esetleg ionizálással kombinálva.

Azokban a helyiségekben, ahol sok ember tartózkodik, a hűtő szellőztetés az egész helyiség hűtésére és friss, tiszta levegővel való ellátására használható. Ily módon a gyártási környezetben jelenlévő lisztpor eltávolításra kerül, és helyébe friss, szűrt, hűtött levegő lép.

Az energiatakarékosság érdekében a nagy helyiségekben, ahol csak bizonyos területeken tartózkodnak emberek, helyenkénti hűtés alkalmazható. Például a kenyércsomagoló csarnokban élelmiszer-biztonságos légtömlőkkel hűtési zónák hozhatóak létre a csomagolósor mentén, hogy az alkalmazottak kényelmesen dolgozhassanak ott. A csomagolási területre túlnyomással befújt szűrt tiszta, hűtött külső levegő megakadályozza a más részlegekből származó szennyeződést.

A hűtött szellőztetés folyamathűtésként is használható. A frissen sült kenyér hűtési folyamata során a tiszta, szűrt, hűtött levegő a kenyér hűtésére szolgál. A bevezetett friss levegő hőmérsékletét úgy állítják be, hogy ne legyen túl hideg és ne legyen túl meleg a kenyerek minőségének biztosítása érdekében.
Szükség esetén ionizálás is alkalmazható. Az ionizáció egy olyan technika, amely során természetes módon negatív és pozitív oxigénionokat hoz létre a légáramban. Ezek a töltött ionok például a gombákhoz kötődnek. Ez bizonyos mértékig ártalmatlanná teheti a vírusokat és a gombákat.

A negatív nyomás elleni küzdelem

Nemcsak a pékségben uralkodó hőség jelent kihívást, hanem a negatív nyomás is gondot okoz. Ez akkor fordul elő, amikor több levegőt szívnak el, mint amennyit beszívnak. Ennek eredményeként a meleg, izzó levegő bent marad, és ellenőrizetlen légáramlatok jönnek létre. Ez negatívan hat az általános higiéniára, mivel a szennyeződések, például a mészgomba szabadon keringhetnek. Egy megfelelő szellőztető rendszer felállításával megszüntethető a negatív nyomás, és túlnyomás biztosítható azokon a területeken, ahol erre szükség van. A túlnyomás biztosítja, hogy elegendő tiszta levegő legyen egy helyiségben, így a más helyiségekből származó szennyezett levegő nem tud behatolni.

munkás

Hűtött szellőzés: két legyet ütünk egy csapásra

Hűtött, szűrt szellőztetés alkalmazásával a pékségben megoldódik a hőprobléma és az alulnyomás problémája. A megfelelő szellőzőrendszer kiválasztása az első lépés. A Sinnack Backspezialitaten ipari pékség úgy találta, hogy az Oxycom indirekt/direkt adiabatikus rendszerei tökéletes megoldást jelentenek. Különösen nyáron veszik észre, hogy a rendszerek kényelmes munkaklímát biztosítanak.

Megosztás:

Ipari megoldásaink

intrcooll

IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtés

Az IntrCooll természetes úton hűti a vizet és ezáltal a levegőt. Az eredmény: kevesebb nedvesség és komfortosabb környezet.

Adiabatikus_hutes_hutofal

PreCooll: Optimalizálja hűtőrendszerét.

A PreCooll által biztosított direkt adiabatikus előhűtő fal megkönnyebbülés a nagyteljesítményű hűtőjének – szellőző berendezésének

Legutóbbi híreink

Gazdálkodjon okosan
az energiával!

10-ből 8 vállalat milliókat bukik a nem megfelelő hűtéstechnikai rendszerek miatt.
Ne kövesse a példájukat!