Hogyan teremthetünk optimális klímát az óriási csarnokokban?

ipari-parahutes

Ügyfelünk beszámolója a közös munkáról

„Még soha nem kaptunk ekkora megrendelést”meséli Marcel Vreeburg, az M&O Techniek projektmenedzsere és értékesítője. „Az ügyfelünk olyan klímát kért, ami optimális hőmérsékletet biztosít az irodákban. Ezt nem volt nehéz megoldani a kisebb helyiségekben. A mintegy 9000 m2-es csarnokuk energiahatékony tervezése már jóval nagyobb kihívásnak bizonyult. Végül az Oxycom adiabatikus hűtése mellett döntöttünk.”

“Kor Foekens az Oxycomtól elmagyarázta nekünk, hogy mi az az adiabatikus hűtés, és milyen előnyei vannak” – mondja Vreeburg. Rájöttünk, hogy ez a tökéletes megoldás a csarnok számára. Az ügyfelünk már egy éve használja a rendszerünket, tapasztalt már forró nyarat és hideg telet is, de még mindig nagyon elégedett, nem érkezett panasz hozzánk.”

Nyári hűtés – így láttuk mi a munkafolyamatot

“Az Oxycom négy IntrCooll Plus egységet szállított a helyszínre ventilátorral és hővisszanyerő modullal. Az egységek Oxycom Connect funkcióval rendelkeznek a vezeték nélküli irányításhoz” – számolt be Kor Foekens a munkálatokról. „A KE Fibertec légtömlői is kihívást jelentettek a téli fűtés és a nyári hűtés szempontjából. A tömlők kialakítása nagyon fontos ennél a berendezésnél. De minden tökéletesen illeszkedik egymáshoz. Az egész épület összesen 10 000 m2 alapterületű. Mindkét emeleten optimális klímát szerettek volna. Számításaink során megállapítottuk, hogy négy egységre van szükségünk. Az épületen van egy tetőablak, ami természetesen hőtöbblettel jár. Ezzel a tényezővel is számolnunk kellett. Nagy örömünkre, az alkalmazottak is elégedettek, kellemesnek találják a hőmérsékletet.”

Hűtés mesterfokon

“A projektet a szervezés módja tette érdekessé” – mondja Vreeburg. Hozzátette: „Gyakran telepítünk berendezéseket nagy csarnokokba, de ezeket általában nem kell klimatizálni, mert kizárólag bútorok tárolására szolgálnak. Nincs állandó emberi jelenlét. Ez az épület viszont más, mert sportfelszerelések elosztóközpontjaként is funkcionál, ami azt jelenti, hogy a raktárban egész nap tartózkodnak emberek. Az volt az ügyfél kívánsága, hogy optimálissá tegyük az ott uralkodó klímát a dolgozók számára. Mi pedig ezt az Oxycom technológiával tudtuk megvalósítani.“

“A kölcsönös együttműködés miatt vált különlegessé ez a projekt.” – mondja Kor Foekens. „Igazi partnerekké váltunk a munka során.”

Energiahatékony megoldás

Az IntrCooll egységek energiahatékony megoldást jelentenek a helyiségek egészséges és kényelmes klímájának biztosítására. „Mostanáig nagyon drága volt nagy tereket kényelmesen hűteni és szellőztetni” – mondja Kor Foekens. „Különösen a forró és párás napokon a válik kellemetlenné a belső klíma, ami alacsony produktivitáshoz vezet. 22 °C felett minden egyes fokkal 2%-kal csökken a munkavállalók produktivitása.”

Az IntrCooll-egységek viszont biztosítják a kellemes beltéri klímához szükséges hűvös és friss levegőt. A hagyományos légkondícionálók energiafogyasztásának mindössze 10 százalékát teszik ki.
„Az IntrCooll a kétlépcsős indirekt/direkt adiabatikus hűtésnek köszönhetően hatékony hűtési hatással rendelkezik” – magyarázza Kor Foekens. „Ez a hűtési módszer hatékonyabban hűt, mint a hagyományos közvetlen adiabatikus hűtés. A hűtés 100%-ban tiszta, friss és szűrt külső levegővel történik. Ez a hűtési mód kevesebb nedvességet és optimális kényelmet biztosít, és 90%-os energiamegtakarítást jelent.”

Fenntartható energiafogyasztás

Az épületben nincs földgáz, a HVC kollektív fűtési rendszeréhez van csatlakoztatva. Míg a kisebb helyiségeket levegő-levegő hőszivattyúval fűtik és hűtik, addig a csarnokot Oxycom berendezéssel klimatizálják. „A képlépcsős adiabatikus hűtésnek köszönhetően az épület már most megfelel a 2050-es követelményeknek” – mondja Kor Foekens. “Vétek lenne nem megemlíteni a készülék biztosította friss levegőt, melynek fontossága igen felértékelődött a koronavírus óta.”

„Amikor a berendezések üzemelnek, kellemes az idő” – mondja Vreeburg. “ Nagy különbséget csak akkor venni észre, amikor kikapcsoljuk a szellőzést. Az épületben egyébként van egy második terem is, ami az első csarnok pontos másolata minden tekintetben. Ezt a termet is hamarosan használatba veszi az ügyfél.”

Átlátható működés

“Kizárólag az ügyfél kívánsága alapján dolgozunk” – mondja Vreeburg.

„Körültekintően és átláthatóan végezzük a munkánkat, amit értékelnek az ügyfelek. Azonnal egyértelmű számokat adunk. Lehet, hogy nem mindig mi vagyunk a legolcsóbbak, de tény, hogy a projekt megvalósítása során semmilyen többletmunkát nem kellett eddig vállalnunk. Ez csak úgy lehetséges, ha jó az együttműködés a felek között. Fontos, hogy már a kalkulációtól kezdve jó tanácsokat adjunk, hogy jó terv és jó megállapodás szülessen.. Az építőipari csapattal való remek együttműködésünknek hála, a problémákat azonnal meg tudjuk oldani. A M&O Techniekkel való együttműködés során mindenki ismerte egymást, remek csapatmunka volt.” – mondja Kor Foekens.

Megosztás:

Ipari megoldásaink

intrcooll

IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtés

Az IntrCooll természetes úton hűti a vizet és ezáltal a levegőt. Az eredmény: kevesebb nedvesség és komfortosabb környezet.

Adiabatikus_hutes_hutofal

PreCooll: Optimalizálja hűtőrendszerét.

A PreCooll által biztosított direkt adiabatikus előhűtő fal megkönnyebbülés a nagyteljesítményű hűtőjének – szellőző berendezésének

Legutóbbi híreink

Gazdálkodjon okosan
az energiával!

10-ből 8 vállalat milliókat bukik a nem megfelelő hűtéstechnikai rendszerek miatt.
Ne kövesse a példájukat!