Párologtató hűtés: mi az és hogyan használhatja ki?

párologtató_hűtés

A nyári hőségben sokan a közeli strandokon vagy otthoni medencékben keresnek hűsítő enyhülést, míg mások szívesen maradnak a légkondicionált irodájukban, hogy megkíméljék magukat a hőségtől. Miközben a csarnokokban a munka folytatódik, dolgozónak kell megküzdenie az ottani hőséggel, mivel a gyártóüzemekben ritkán van olyan rendszer, amely szabályozza a beltéri klímát. Ez problémát jelent, mivel ezekben a létesítményekben a belső hőmérséklet nyáron gyorsan az egészségtelen és kellemetlen szint fölé emelkedhet. A „klímaberendezés” szó hallatán a legtöbben azonnal a mechanikus hűtésre, például a légkondicionálóra gondolnak. Vannak azonban más, fenntarthatóbb módszerek is a beltéri klíma szabályozására. Ebben a bejegyzésben az egyik ilyen módszert, nevezetesen a Kétkörös párologtató hűtést mutatjuk be, és részletezzük ennek a hűtési módszernek az előnyeit.

A párologtató hűtés magyarázata

A párolgásszerű lehűlés, más néven adiabatikus lehűlés a levegő lehűlésének természetes folyamata, amely leggyakrabban a felhők kialakulásában figyelhető meg. A beltéri klíma szabályozására használt párologtató hűtőrendszer a víz párolgásának ugyanezen természetes elvére támaszkodik, amely révén a levegő kényelmes szintre hűl le.

rajz

A párologtató hűtőrendszereket több mint 4500 éve használják a kényelmes beltéri környezet megteremtésére. A legrégebbi párologtató hűtőrendszerek vizes rongyokból vagy vízzel töltött porózus agyagedényekből álltak, amelyeket a hűtőhatás elérése érdekében egy légbeömlőnyílás elé vagy alá helyeztek. Az i. e. 2500 körül készült ókori falfestmények még kezdetleges párologtató hűtőrendszert ábrázolnak, ahol rabszolgák vízzel teli edényeket fújtak, hogy hűtsék a királyi családok szobáit. Napjainkban a modern párologtató hűtőrendszerek még mindig ugyanazon az ősi elven működnek, modern technológiával. Fejlett kétkörös párologtató hűtés   rendszerekben a forró külső levegő egy levegő-víz hőcserélőn halad át, amely folyamat nem ad nedvességet a levegőhöz. Másodszor a levegő nedves hűtőbetéteken halad át, amelyek még jobban lehűtik a levegőt. A lehűtött levegőt ezután befújják az épületbe, és csak kevés nedvességet adnak hozzá a levegőhöz, hogy kellemes beltéri klímát teremtsenek.

A párologtató hűtés előnyei

Mivel a párologtató hűtés csak kevés vizet és még kevesebb villamos energiát igényel, rendkívül fenntartható és energiatakarékos hűtési módszer, amely kényelmes és egészséges beltéri klímát teremt a létesítményekben. A hagyományos klímaberendezéssel összehasonlítva a párologtató hűtéssel jelentős energiamegtakarítás érhető el. Ráadásul a gépi hűtéssel ellentétben a párologtató hűtés nem a meleg, szennyezett beltéri levegőt vezeti vissza, hanem friss és szűrt levegőt szellőztet be a helyiségbe vagy épületbe. Ennek eredményeként a beltéri levegő minősége jelentősen javul.

Megosztás:

Ipari megoldásaink

intrcooll

IntrCooll kétkörös adiabatikus hűtés

Az IntrCooll természetes úton hűti a vizet és ezáltal a levegőt. Az eredmény: kevesebb nedvesség és komfortosabb környezet.

Adiabatikus_hutes_hutofal

PreCooll: Optimalizálja hűtőrendszerét.

A PreCooll által biztosított direkt adiabatikus előhűtő fal megkönnyebbülés a nagyteljesítményű hűtőjének – szellőző berendezésének

Legutóbbi híreink

Gazdálkodjon okosan
az energiával!

10-ből 8 vállalat milliókat bukik a nem megfelelő hűtéstechnikai rendszerek miatt.
Ne kövesse a példájukat!